Zorg kan goedkoper door 3D-printer

Zorg goedkoper door 3D-printer

De zorgsector staat nog in de kinderschoenen wanneer men kijkt naar de implementatie van 3D-printing. Dit is in groot contrast met andere bedrijfstakken, zoals bijvoorbeeld de ruimtevaart of auto-industrie. Dit terwijl de printer enorme voordelen met zich meebrengt. Zo kan de printer levensreddende operaties faciliteren en verbeteren, maar ook de operatietijd verminderen. Hierdoor hebben patiënten die geopereerd worden minder complicaties en kunnen zij beter en sneller herstellen. Daarnaast zullen deze veranderingen ook betekenen dat er geld wordt bespaart in de zorgsector.

3D-modellen van organen

Chirurgen kunnen onder andere een model maken van het zieke orgaan van een patiënt. Door een CT-scan te gebruiken wordt het lichaam van de patiënt in kaart gebracht, vervolgens maakt de 3D-printer een model van het probleemgebied. Hierdoor weten de chirurgen precies wat zij gaan aantreffen tijdens de operatie, de ingreep is zo beter te plannen. De printers kunnen ook chirurgische instrumenten printen die tijdens de operatie gebruikt kunnen worden.

3D-protheses

Geavanceerde 3D-printers kunnen gecompliceerde texturen reproduceren. Chirurgen kunnen hierdoor hun patiënten helpen door het printen van organen, bloedvaten en botten. De beschikbare protheses zijn met de komst van de 3D-printer enorm verbeterd. De protheses zijn tegenwoordig op maat gemaakt en zijn daarnaast goedkoper dan voorheen. Er zijn inmiddels bedrijven ontstaan die patiënten helpen om mensen met 3D-printers te vinden die een prothese kunnen maken. De patiënten hoeven in de meeste gevallen alleen de materiaalkosten te betalen.

Protheses voor jongeren

De 3D-printer kan ook kosten voor jongeren en kinderen besparen met het printen van protheses. De printer en software zorgen ervoor dat specialisten minder tijd nog hebben met het ontwerpen van een geschikte prothese. Kinderen die in de groei zitten hebben vaker een prothese nodig. Een medisch hulpmiddel kan bijvoorbeeld na enkele maanden al te klein zijn. De 3D-printer kan ervoor zorgen dat er binnen 24 uur een nieuwe prothese is geprint.

Gips uit de 3D-printer

Eenvoudige processen kunnen met de 3D-printer ook worden verbeterd, bijvoorbeeld het zetten van gips. Ziekenhuizen kunnen hierdoor besparen op behandeltijd en kosten. Daarnaast is gips uit de 3D-printer gemakkelijk op en af te zetten, waardoor specialisten minder tijd nodig hebben voor de behandeling van botbreuken.

Specialisten vinden de ontwikkelingen rondom de 3D-printer hartverwarmend. De reductie in kosten en verhoogde efficiëntie gaan namelijk niet ten koste van de patiënt, integendeel, de patiënt heeft er baat bij en ziet de zorg ook nog eens verbeteren.

Voor jou interessant