Zenuwen regenereren met een 3D-printer

3D printers herstellen zenuwen

Tot op de dag van vandaag is de kans om te genezen van een verlamming slechts klein. Een verlamming wordt veroorzaakt door gebroken zenuwen en dit is voor artsen zeer moeilijk om te herstellen. Het is vaak wel mogelijk om een eenvoudige zenuw te genezen, maar in de meeste gevallen konden artsen niets doen aan een gebroken zenuw die complexer is. Nu is echter gebleken dat de 3D-printer hiervoor in de toekomst wellicht een oplossing kan bieden.

Herstel door het eigen lichaam

In theorie zou het lichaam een gebroken zenuw zelf moeten kunnen herstellen. Dit gebeurt echter maar zelden in de praktijk, omdat ons lichaam hier hulp bij nodig heeft. Zeker als het om complexere zenuwen gaat, lukt het ons lichaam niet om de schade zelf te herstellen. Onderzoekers van een aantal Amerikaanse universiteiten hebben echter ontdekt dat een hulpstukje dat geprint wordt met een 3D-printer het lichaam kan helpen bij de genezing.

Hulp van de 3D-printer

De gebroken zenuw moet met behulp van een scan in kaart worden gebracht en vervolgens moet er een hulpstukje worden ontworpen. Dit stukje wordt vervolgens geprint met een speciaal voor dit experiment ontwikkelde 3D-printer. Daarna wordt het hulpstukje door artsen aangebracht aan de twee uiteinden van de beschadigde zenuw. Het lichaam kan de zenuw dan binnen enkele weken aan elkaar laten groeien. Om ervoor te zorgen dat dit op de juiste manier gebeurd, zijn er chemische componenten op het hulpstukje aangebracht. Hiermee wordt de zenuw geleid bij de groei.

Test op ratten

De Amerikaanse onderzoekers hebben een test gedaan op ratten om te onderzoeken of het experiment werkt. Hiervoor werd de zogenaamde Ischiaszenuw behandeld. Dit is een complexe zenuw die over de gehele lengte van het lichaam loopt. De eerste resultaten waren na ongeveer tien tot twaalf weken zichtbaar en lieten zien dat de behandeling succesvol was.

Ischiazenuw 3D printing

Ischiazenuw met een 3D geprint element

Zenuw regeneratie in de toekomst

De volgende stap is nu om het experiment te testen op mensen. Waarschijnlijk duurt het nog wel enige tijd voordat deze techniek echt kan worden toegepast op patiënten, maar tot nu toe zijn de resultaten veelbelovend. De hoofdonderzoeker van het experiment – Michael McAlpine – denkt dat ziekenhuizen in de toekomst zelf de hulpstukjes kunnen printen en hiermee gebroken zenuwen kunnen behandelen. Het experiment is dan ook een belangrijke innovatie voor de behandeling van verlammingen.

Voor jou interessant