Zelf een 3D-printer bouwen?

3D printer zelf bouwen

Wil je graag een 3D-printer in huis en heb je hier niet voldoende budget voor? Of lijkt het je gewoon een uitdaging om zelf een 3D-printer in elkaar te zetten? Dit is niet eens zo heel moeilijk en vrijwel iedereen die er bereidt is enige moeite in te steken kan dit. In dit artikel legt 3D-printergids je uit hoe je zelf een printer kunt bouwen.

3D-printer kit

De eenvoudigste manier om een 3D-printer te bouwen is met behulp van een 3D-printer kit. Dit bouwpakket kost vaak ook wel enkele honderden euro’s, maar je bent dan als nog een stuk voordeliger uit. Bij het kopen van een 3D-printer kit heb je de keuze uit verschillende merken en modellen. Let er bij het maken van je keuze op welk budget je hebt, wat de kwaliteit is van de printer en met welke materialen je kunt printen.

Zelf onderdelen aanschaffen

Het bouwen van een 3D-printer met behulp van een zelfbouwpakket is niet voor iedereen een echte uitdaging. Voor sommigen is het veel leuker als ze zelf de onderdelen bij elkaar moeten zoeken. Vaak ben je dan ook nog een stukje voordeliger uit. Zoek van tevoren eerst goed uit welke onderdelen je nodig hebt en welke maten de verschillende onderdelen moeten hebben. Vervolgens kunt je op internet of bij elektronicazaken op zoek naar de juiste onderdelen.

3D printer bouwen kit

3D-printer van gerecyclede materialen

Het is een nog grotere uitdaging om een 3D-printer geheel van gerecyclede materialen te bouwen. Ook ben je hiermee natuurlijk nog goedkoper uit én je bouwt een milieuvriendelijke 3D-printer. Bestudeer eens de materialen die je nodig hebt voor de printer en ga op zoek naar oude elektronische materialen die deze onderdelen bevatten. Als je er ook voor zorgt dat je 3D-printer met gerecyclede materialen kan printen, belast je het milieu helemaal niet!

Andere materialen

Een 3D-printer hoeft niet enkel uit verschillende metalen onderdelen te bestaan. Je kunt bijvoorbeeld ook een printer geheel van aluminium of van plastic maken. Een 3D-printer voor de speelgoedbranche is zelfs helemaal gemaakt van legoblokjes. Wees creatief en verzin zelf leuke materialen om jou thuis 3D-printer mee te bouwen!

Voor jou interessant