Wetenschappers willen menselijk hart 3D-printen

3dprinthart

Het klinkt futuristisch. Wetenschappers van de universiteit van Louisville in Amerika willen met behulp van een 3D-printer een organisch menselijk hart printen. Het hart wordt gemaakt uit cellen van de desbetreffende patiënt. Doktoren hopen op deze manier een hart te kunnen transplanteren, zonder dat het lichaam het nieuwe hart afstoot.

Kijkend naar de huidige technologie gaat het niet lang meer duren voordat de wetenschappers het werkende hart kunnen printen. Het team van het Cardiovascular Innovation Institute, onderdeel van de universiteit van Louisville, is er al eerder in geslaagd om kleine aders en hartkleppen van levende cellen te printen. Dezelfde technologie is ook gebruikt om bloedvaten van muizen te vervangen.

Stuart Williams, de celbioloog die aan het hoofd staat van het onderzoek, verwacht dat ze binnen 3 a 5 jaar in staat zijn om een bioficieel (natuurlijk en artificieel) menselijk hart te kunnen printen.

Volgens Williams ligt de grootste uitdaging van het project bij de samenwerking tussen de cellen, zoals dat gebeurt bij een natuurlijk hart. Wanneer het project slaagt is het afstoten van donororganen een probleem van het verleden.

Als alles volgens plan verloopt hoopt Williams binnen tien jaar harten uit te proberen op mensen. Deze testen zullen worden uitgevoerd op mensen met hartproblemen die niet in aanmerking komen voor een artificieel hart, bijvoorbeeld kinderen. De borstkas van kinderen is vaak te klein, daardoor kan de 3D-printer de oplossing bieden.

De 3D-printers die de organen printen werken met een mengsel van gel en cellen. De cellen worden eerst gezuiverd en vervolgens gemengd met speciale gel. De gel kan laagje voor laagje worden opgespoten om geleidelijk aan een orgaan te vormen. De cellen groeien vervolgens samen om zo weefsel te vormen.

De technologie die wordt gebruikt met 3D-printers heeft al veel goeds gebracht voor de medische sector. Inmiddels zijn er al veel protheses gemaakt met 3D-printers en is er zelfs een spalk geprint om de luchtwegen van een ziek kind open te houden. De mogelijkheden met 3D-printers voor de medische sector lijken eindeloos.


  1. […] …Amerika willen met behulp van een 3D-printer een organisch menselijk hart printen. Het hart wordt gemaakt … vaak te klein, daardoor kan de 3D-printer de oplossing bieden. De 3D-printers die de organen printen werken… Leer… […]

Het is niet toegestaan om te reageren.

Voor jou interessant