Vrouw in UMC krijgt 3D-geprinte schedel

Schedel 3D-geprint

Het UMC Utrecht heeft een 22-jarige vrouw voorzien van een volledig nieuwe schedel. De schedel is gemaakt van kunststof en uitgeprint met een 3D-printer.

De patiënte lijdt aan een ziekte waarbij het schedelbot steeds dikker wordt, hierdoor kunnen de hersens verdrukt worden. Haar chirurg, Bon Verweij, zei dat dat ze daardoor gezichtsvermogen verloor en dat het een ‘kwestie van tijd’ was voordat cruciale hersenfuncties zouden uitvallen.

Dit is de reden dat ze drie maanden geleden een revolutionaire operatie is ondergaan. In het UMC had men al ervaring met het verplaatsen van stukken schedel, maar nooit eerder een volledige hersenpan. Het voordeel van de nieuwe 3D-print techniek is het identiek kopiëren van bestaande modellen, zoals een schedel. In het verleden werden stukken schedel met de hand nagemaakt met een soort cement.

Het ziekenhuis heeft enkele maanden gewacht met het naar buiten brengen van het nieuws, ze moesten zeker zijn dat de operatie geslaagd was. “De patiënte heeft haar gezichtsvermogen volledig terug, is weer aan het werk en er niks aan haar te zien”, zegt chirurg Verweij.

Dezelfde 3D-print techniek kan ook worden toegepast op andere patiënten met bijvoorbeeld bot afwijkingen.

Voor jou interessant