Voor- en nadelen 3D-printer

Voor- en nadelen 3D-printers

De 3D-printer is in opmars en dat is voor iedereen zichtbaar. De eerste 3D-printer werd ontwikkeld in 1984, maar de enorme ontwikkelingen spelen zich vooral afgelopen jaar af. Van zonnebrillen tot voedsel, zelf-gebouwde drones tot een volledig huis, de mogelijkheden voor deze technologie lijken eindeloos. Daarnaast worden ook in andere sectoren gebruik gemaakt van de 3D-printer, zoals in de medische wereld. Inmiddels zijn er al gipssoorten, spalken, oren en borstweefsel ontwikkeld met de printer.

Risico’s 3D printen

De doorbraak van de 3D-printing technologie nadert, daarmee komt ook de vraag over risico’s ook in beeld. In het nieuws wordt nog weinig aandacht besteed aan de risico’s van deze technologie. Er was alleen ophef toen bleek dat een Amerikaan in staat was om een wapen te printen. Echter zijn de risico’s niet tot dit voorval beperkt. Dit artikel bespreekt zowel de voor- als nadelen van de 3D-printer technologie.

Voordelen 3D printer

3D-printing technologie kent vele voordelen ten opzichte van conventionele fabricage. De printer is in staat om verschillende materialen in vrijwel elke vorm te printen. Het printer geschiedt vanuit een 3D-model en gebeurt met één klik op de muis. Dit betekent dat er geen productielijn meer nodig is, wat zal resulteren in een enorme kostendaling. De 3D-printer is hierdoor in staat om tegen lage kosten prototypes te creëeren, denk daarbij bijvoorbeeld aan een concept car. Natuurlijk is de printer ook voor normale consumentenproducten inzetbaar. Zo kan de printer schoenen, zolen, sieraden, onderdelen en brillen printen.

Tegengaan verspilling materiaal

Tijdens het productieproces in fabrieken ontstaat vaak verspilling van materialen, het proces is namelijk additief en niet subtractief. Deze verspilling is niet meer aanwezig wanneer een 3D-printer wordt ingezet voor het fabriceren van producten. Daarnaast is het productieproces goedkoper waardoor er (opnieuw) lokaal geproduceerd kan worden. Dit zal ervoor zorgen dat een hoop bedrijven terug komen uit Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen.

Toegankelijk voor consumenten

De 3D-printer was in het verleden vooral gericht op het bedrijfsleven en de wetenschap. Doordat de technologie steeds goedkoper is geworden zijn er echter een hoop consumentenvarianten op de markt gekomen. Printers zijn nu compact en hebben een prijskaartje die voor vrijwel iedere consument betaalbaar is. Consumenten kunnen de printer gebruiken om zowel producten als kwijtgeraakte onderdelen te printen.

Besparen met gebruik 3D printer

De mogelijkheden die consumenten hebben met de 3D-printing technologie gaan echter veel verder. De Michigan Technological University verwacht dat iedere consument flink kan besparen door een 3D-printer aan te schaffen. Wanneer consumenten gebruik maken van gratis 3D-modellen op het internet kunnen zij de investering zeer snel terugverdienen. Daarnaast is het minder belastend voor het milieu, aangezien verpakking en transport niet nodig zijn.

3D printing objecten

Nadelen 3D printer

“De 3D-printer is momenteel nog vrij traag”, verklaart een expert van 3D-Printer Hub. “3D printing staat nou eenmaal nog in de kinderschoenen

en zal in de toekomst waarschijnlijk een stuk sneller gaan met behulp van nieuwe technieken. De Star Trek replicator is nog wel iets verder weg maar de eerste stappen zijn gezet”, laat hij weten. Dat gezegd hebbende, 3D printing levert een model op in een paar uur. Via de klassieke weg een prototype uit plastic laten maken vergt vaak weken wachten.

Prijs filament

De prijs van het filament dat wordt gebruikt ligt nog aan de hoge kant. Dit heeft alles te maken met de kleine vraag naar deze materialen. Hierdoor kan het 3D-printen van objecten in sommige gevallen duur uitvallen. Men verwacht dat dit in de nabije toekomst gaat veranderen door de groei van de sector.

Snelheid van het printen

Kijkend naar consumenten printer is de snelheid, zoals eerder genoemd, langzaam te noemen. De snelheid is afhankelijk per 3D printer, het object en materiaal dat wordt gebruikt. Wanneer je van plan bent een 3D printer aan te schaffen is het dan ook verstandig om te kijken naar de printsnelheid. Wil je binnen een korte periode objecten printen, dan die je een geavanceerde 3D printer in huis te halen. Via online platforms kan je tevens de printers van mensen in de buurt proberen, om erachter te komen welke printer het best bij jouw wensen past.

Materiaalkeuze filament

De keuze van het filament kan een doorslaggevende rol zijn. Er zijn filament soorten die schadelijk zijn voor de gezondheid, wanneer deze niet goed worden gefilterd door een ventilatiesysteem. Als consument dien je rekening te houden met de soorten filament en de 3D printer die gebruikt wordt. Zo kunnen consumenten printers vaak beperkt werken, met enkel een paar soorten filament.

Grootte van het printbed

Consumenten printers zijn vaak voorzien van een klein printbed. Hierdoor is het alleen mogelijk om voorwerpen met een kleine omvang te printen. Wanneer je als consumenten opzoek bent naar een groter printbed voor je 3D printer, ben je al gauw een substantieel hoger bedrag kwijt.

Skimmen met 3D printer

Het skimmen van bankpassen wordt makkelijk met 3D printing opzetstukkenop 

Criminele toepassingen

De 3D-printer is ook inzetbaar voor criminaliteit. Zo is er al eerder aangetoond dat het mogelijk is om wapens te printen, maar is het ook mogelijk om betaalpassen te skimmen en huissleutels te printen. Voorbeelden uit de praktijk laten zien dat criminelen de 3D printer kunnen inzetten op creatieve wijze. Het skimmen van bankpassen bij een pinautomaat is eenvoudiger, doordat het opzetstuk nog beter is nagemaakt.

Intellectueel eigendom

Risico’s op inbreuk van intellectuele eigendomsrechten spelen daarnaast ook een rol. De 3D-printer kan namelijk gemakkelijk producten namaken van bedrijven. Vaak staan er gratis 3D-modellen online die eenvoudig zijn te downloaden, denk bijvoorbeeld aan Lego producten.


 1. Handig artikel, bedankt voor de info!

  Boudewijn H /
 2. Ik ben het met Boudewijn eens, handig artikel!

  Jeff /
 3. Ik denk dat op dit moment de voor- en nadelen tegen elkaar opwegen. Voor mij dus nog geen reden om een 3D-printer aan te schaffen. Echter zal ik zeker over een aantal jaar kiezen voor deze technologie. Veel moois in het verschiet!

  Dirk Venkel /
 4. Ik vroeg me af wanneer er printers beschikbaar komen van een paar honderd euro? Ik wil graag met de technologie experimenteren, maar ben niet bereid om 800 euro te betalen voor een 3D-printer.

  Mark Walraven /
 5. In mijn optiek zijn de nadelen nog steeds genoeg reden om geen printer te kopen. Ik wacht nog een jaar, zodat ik dadelijk een snellere printer heb tegen een lagere prijs. Dank voor het handige artikel!

  Leon Dorn /
 6. Die nadelen zijn zo verdwenen denk ik 😉

  3D-menneke /
 7. Nog even wachten voordat ik er een aanschaf dus! Dank voor de info 🙂

  Printerliefhebber /
 8. Ik zit met een aantal brandende vragen:

  – Hoe zal de overheid omgaan met het beschermen van intellectueel eigendom en de inbraakmogelijkheden met 3D-printing?
  – Hoelang gaat het duren voordat een printer van 100 euro beschikbaar komt?
  – Wanneer is er software beschikbaar die door iedereen te gebruiken is en tevens gratis?

  Jakhals /

Het is niet toegestaan om te reageren.