Voedsel 3D printers binnen tien jaar in elke keuken?

3D-printer pizza

Het 3D printen van voedsel wordt steeds interessanter bevonden. Er zijn tientallen producten bedacht die het mogelijk maken om met voedsel te printen. Vaak blijven deze projecten in de start-up fase hangen, zoals een fund actie op Kickstarter. De Foodini 3D printer was een project op Kickstarter en had $100,000 nodig om de productie op gang te krijgen. Helaas werd er uiteindelijk maar $80,000 opgehaald. Toch kan de printer een game-changer zijn, aangezien er nieuwe concepten zijn bedacht die gebaseerd zijn op de Foodini.

3D printen van voedsel zorgt voor eenvoud

Het printen met voedsel heeft een aantal interessante doelen. Allereerst neemt het werk uit handen, aangezien de printer in staat is zelf recepten en gerechten te bereiden. De ingrediënten kunnen middels speciale capsules in de printer geplaatst worden. De gebruiker dient zelf de capsules te vullen, dit kan bijvoorbeeld met tomatensaus of gehakt. Vervolgens kan de gebruiker een gerecht kiezen dat met de ingrediënten gerealiseerd kan worden. Koken wordt hierdoor met de 3D printer vereenvoudigd. Na een lange werkdag kan er nog steeds, met minimale inspanning, een gezonde maaltijd gepresenteerd worden. Naar verwachting zullen binnen tien jaar een groot deel van de keukens voorzien zijn van een 3D printer.

Kinderen gezond laten eten

Kinderen gezond eten geven kan lastig zijn, aangezien zij vaak geen fan zijn van groenten. De voedsel 3D printer kan worden ingezet om ook kinderen gezond te laten eten. De printer is in staat om pasta te printen in alle dergelijke vormen en maten, zoals bijvoorbeeld dinosaurussen of planeten. Door de eindeloze variatie is de 3D printer uitermate geschikt om eten voor kinderen te bereiden. De creativiteit van kinderen wordt ook gestimuleerd, aangezien zij zelf ook de pasta en andere gerechten kunnen ontwerpen. Hierdoor leren zij tegelijkertijd over een gezonde voeding en levensstijl.

Eten voor ouderen

3D-geprint voedsel voor ouderen die moeite hebben met eten

Ouderen helpen met 3D printer voedsel

De printer kan ook worden ingezet om ouderen te helpen met eten. Wanneer zij moeite hebben met eten dienen zij zacht voedsel te consumeren. Dit voedsel is vaak zeer onaantrekkelijk gepresenteerd. Onderzoekers van TNO bedachten een manier om dit eten op een aantrekkelijke manier te presenteren. Dit concept werd met open armen ontvangen en zorgt ervoor dat ouderen meer van hun maaltijd kunnen genieten.

Conceptfase van de 3D printers

De printers die momenteel geschikt zijn voor de keuken verkeren nog in conceptfase. Zo is er een gelimiteerd aantal gerechten beschikbaar en kan er maar met een aantal ingrediënten geprint worden. De onderzoekers hopen hiermee de consumenten te stimuleren, om zodoende de mogelijkheden uit te breiden. In Nederland zijn er nog geen voedsel 3D printers te verkrijgen. Echter is het wel mogelijk om deze via het internet te bestellen uit de Verenigde Staten.

Voor jou interessant