Voedsel 3D printen op industriële schaal

Voedsel 3D printen

Waar we de laatste tijd regelmatig focussen op voedsel 3D printen, zijn er al oude concepten ontwikkeld. Tien jaar geleden ontwikkelde het Nijmeegse Foodjet al de eerste foodprinter. Deze printer is toentertijd gepatenteerd en heeft in de laatste twee 2 jaar een nieuwe doorbraak. Door een innovatie printkop te gebruiken kan de printen voortaan met nieuwe vloeistoffen printen. Zo is het mogelijk met klontjes, kristallen en vezels te printen zonder dat de printkop verstopt raakt. Nu wil Foodjet de printer gaan inzetten om complete maaltijden op industrieel niveau te 3D printen.

Bedrijf startte ontwikkeling in 2005

Foodjet begon met het ontwikkelen van de voedsel 3D printer in 2005. Toen ging het voornamelijk om testen met koek, cake, ijs en chocolade. Het uitganspunt was een goed alternatief bieden voor bestaande mallen. Voor het bedrijf waren ook de lage omsmelttijden van belang, samen met eenvoudig onderhoud. Een modulaire machine moest uitkomst bieden voor de oplossing van Foodjet. Zo ontstond de eerste voedsel 3D printer.

Voedsel 3D printen gericht op ouderen

Het doel van Foodjet is het ontwikkelen van complete maaltijden. Dit willen zij bewerkstellingen om zo ouderen te helpen. De eerste doelgroep voor het 3D geprint voedsel zijn namelijk ouderen. Het 3D print voedsel vormt een goed alternatief voor gepureerd voedsel. Dit moeten ouderen vaak eten doordat zij kauw en/of slikproblemen hebben. Voor deze groep is gepureerd voedsel onaantrekkelijk, waardoor 3D print voedsel een goed alternatief is. Foodjet wil vervolgens zorgen voor gepersonaliseerd eten, om de ervaring nog verder te verbeteren.

3D printen van voedsel is een hot topic

Het printen van voedsel is een hot topic, zo blijkt uit de ontwikkelingen. Een hoop enthousiastelingen en bedrijven geloven in het feit dat de 3D printer een magnetron kan vervangen. Wanneer de 3D printers in staat zijn om gehele maaltijden te kunnen printen, zal dit voor een hoop gemak en eenvoud zorgen in de keuken. Het enige wat dient te worden aangeleverd zijn de ingrediënten. Momenteel dienen deze nog zelf in tubes te worden gestopt. Echter zullen deze in de toekomst vast en zeker in de supermarkt te verkrijgen zijn.

Voor jou interessant