Utrechtse start-up laat gebruikers zelf filament maken

Filament maken met 3Devo

De Utrechtse start-up 3Devo heeft een oplossing ontworpen waarmee bedrijven en consumenten zelf filament kunnen maken. Deze innovatieve manier stelt gebruikers in staat om met filament-afval en plastic resten nieuw filament te maken. De machine is te nog niet te bestellen, maar zal verkocht worden voor €1.699.

Innovatieve oplossing voor iedere 3D printer gebruiker

Alle 3D printer gebruikers weten dat het kopen van filament een prijzige opgave is. Hoewel er een steeds grotere afzetmarkt is voor filament, blijven de rollen aan de dure kant. Een spin-off van het Utrechtse ingenieursbureau Devoteq hoopt met een oplossing te komen, genaamd de 3Devo.

Niet alleen plastic afval als filament

Bij het gebruiken van de 3Devo kan zowel (plastic) afval als nieuw materiaal gebruikt worden. De makers laten weten dat je met standaard granulaat ook gemakkelijk filament kan maken. Gebruikers van 3Devo kunnen uitgebreid experimenteren met de duizenden mogelijkheden die er zijn. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van oude PET-flessen of gerecyclede 3D-print modellen.

Filament kan 6 tot 8 keer goedkoper

Door de 3Devo effectief in te zetten kan filament wel 6 tot 8 keer goedkoper worden voor de gebruiker. 3D printing fanaten die veel bezig zijn met printen kunnen hun voordeel halen uit de aanschaf van de 3Devo. Wanneer je als gebruiker een kilo ABS-snippers aanschaft kost dit rond de 5 euro. Het product van de Utrechtse start-up kan dit eenvoudig verwerken tot filament. Door een dergelijk product te gebruiken bespaar je enorm, kijkend naar de huidige prijs van kant-en-klaar filament.

Alternatieven op de markt

Naast de 3Devo zijn er al een aantal andere spelers op de markt. Zo meldde 3D-printergids eerder al over de ProtoCycler, die een soortgelijke oplossing heeft ontwikkeld. De makers van de 3Devo beweren dat andere machines op dit moment onvoldoende kwaliteit kunnen leveren. Door het gebruik van een hoogwaardige extruder verwacht de start-up dat filament geleverd kan worden dat gelijk staat aan fabrieksproducten. De oplossing wordt nog niet geleverd, maar de Utrechters verwachten dat de machines in de loop van 2016 worden verkocht.

Voor jou interessant