UMC Utrecht creëert nieuw gewricht met 3D-printer

UMC Utrecht 3D-printer

Het UMC te Utrecht heeft een speciale gel ontwikkeld die het mogelijk maakt om kraakbeenweefsel na te bootsen. Hierdoor kunnen patiënten worden geholpen met het herstel van kapotte gewrichten. Door de gel aan te brengen op de benodigde plekken kan het gewricht eenvoudig herstellen.

Internationaal onderzoeksteam

Het internationale onderzoeksteam van het UMC gebruikt voor dit concept hydrogel. Dit materiaal wordt onder andere gebruikt voor snoep, pudding en contactlenzen. In de geneeskunde wordt het materiaal gezien als een drager voor cellen om zo gewrichtskraakbeen te herstellen.

3D-printer voor dunne vezels

De 3D-print technologie die het UMC gebruikt is in staat om netwerken van dunne vezels te printen. Deze vezels versterken vervolgens de hydrogel. Het nieuw ontwikkelde materiaal heeft soortgelijke eigenschappen als kraakbeen in een gewricht. De huidige techniek kan in de nabije toekomst worden gebruikt om grotere delen van een gewricht te herstellen. Zo kunnen patiënten met een beschadigde knie of heup eenvoudig worden geholpen met het herstel.

Reconstrueren gewrichten

De technologie die ontwikkeld is kan ook worden gebruikt om de originele vorm van een gewricht te reconstrueren. Het UMC blijft doorgaan met het ontwikkelen van deze technologie en hoopt deze toegankelijk te maken voor een grote groep patiënten. De resultaten van het onderzoek worden binnenkort gepresenteerd in het tijdschrift Nature Communications.

Onderzoek in de Nederlandse gezondheidssector

Naast het 3D printen van gewrichten in het UMC zijn er meerdere concepten in de Nederlandse ziekenhuizen. Er worden bijvoorbeeld implantaten ontwikkeld met de 3D printer, hierdoor kunnen kinderlevens gered worden. Daarnaast zijn er projecten die zich richten op het ontwikkelen van organen. Onderzoekers verwachten dat het in de toekomst mogelijk wordt om orgaanimplantaten te creëren met behulp van de 3D printer.Voorlopig blijft het toekomstmuziek, mede omdat er een hoop getest dient te worden voordat de technologie voor mensen beschikbaar wordt gemaakt.

Voor jou interessant