Ultrasnel 3D printen met DLP

Gizmo DLP 3D printer

De Gizmo 3D printer is misschien wel de meeste imposante 3D printer tot nu toe. De printer maakt gebruik van een proces genaamd DLP, wat staat voor digital light printing. Deze methode creeërt een 3D model door laag voor laag te printen in een bad van foto-sensitief materiaal. Deze methode wijkt af van andere 3D printers, welke enkel ABS of PLA-filament printen. Het conventionele proces gaat een stuk langzamer dan printen met DLP.

3D printing proces met DLP

De 3D printer heeft twee hoogwaardige projectors, welke beide focussen op een laag van het 3D model. Deze wordt geprojecteerd en vervolgens geprint. De data wordt verkregen van een PC die met een USB-kabel wordt verbonden. Een micron print het laagje en de projectoren schijnen een nieuwe laag die geprint kan worden. Uiteindelijk ontstaat er een volledig 3D model uit het basen, in een mum van tijd. De Gizmo 3D printer tilt het platform omhoog, tot dat een object verschijnt.

Het verschil met conventionele 3D printers

Gizmo differentieert zich door de laag in één keer te weergeven en te printen. Conventionele printers dienen de laag stukje bij beetje te printen. De 3D printer is te gebruiken in zowel standaard snelheid als een snelle variant. De resolutie van de 3D print is 17 microns wanneer de printer op zijn snelst is. De snelheid bedraagt dan 3mm per minuut. Wanneer de printer de standaardsnelheid aanhoudt kan dit zelfs 57 microns zijn.

Zacht materiaal van de 3D prints

Een punt van kritiek is het feit dat de 3D prints vaak zachter zijn dan normaal. Naar verwachting is een bijkomstigheid van het photopolymer uit het basen het resultaat van een zachter 3D model. Volgens de CEO van het bedrijf hoeft dit niet tot problemen te leiden. Hij zegt dat de kwaliteit en stevigheid ruimschoots voldoen aan de eisen van de consumenten en bedrijven die een dergelijke printer willen aanschaffen. De 3D printer is ietwat aan de dure kant. Gizmo biedt momenteel 3 modellen aan die variëren in prijs, tussen de 3.000 en 5.000 dollar.