TNO onthuld pasta 3D-printer in Milaan

Pasta 3d-printer

Afgelopen week presenteerde TNO haar pasta 3D-printer op de wereldtentoonstelling in Milaan. De techniek die wordt gebruikt in deze machine wil het onderzoeksinstituut op diverse manieren terug laten komen in andere toepassingen. Vroeger moest je bijvoorbeeld naar een speciale koffietent waar een gespecialiseerde barista werkte voor een goede espresso, nu kan dit ook bij de koffietent om de hoek.

Pasta 3D-printer creëert fascinerende objecten

De pasta 3D-printer werd samen met de Italiaanse pasta maker Barilla ontwikkeld. De printer is in staat om fascinerende objecten te maken, die voorheen nog niet mogelijk waren. Chefs zaten in het verleden vast met een aantal standaard pasta vormen, wanneer zij iets anders wilde moest dit met de hand. Deze pasta 3D-printer biedt de chefs creatieve vrijheid en werkt snel en efficiënt.

Universele deegprinter is de toekomst

TNO heeft dit project tot stand gebracht door te luisteren naar de vraag binnen de industrie. Daarnaast zijn zij proactief bezig met de producten en toepassingen van morgen, waar deze pasta 3D-printer ook onder valt. De printer is nog niet geschikt voor consumenten, maar in de toekomst zou dit wel mogelijk moeten zijn. TNO denkt bijvoorbeeld ook aan een universele deegprinter, waarmee je zonder mixer en beslagkom eten kan bereiden. Om dit te realiseren is momenteel verdere innovatie nodig, zo werkt de huidige pasta 3D-printer enkel met pastabeslag.

Eten uit de 3D printer wordt de nieuwe standaard

Concepten met betrekking tot 3D printen en voedsel schieten als paddenstoelen uit de grond. Een groeiend aantal start-ups, onderzoeksinstituten en grotere bedrijven richt zich op deze technologie. Naar verwachting hebben de meeste consumenten binnen twintig jaar allemaal een 3D printer in huis voor de bereiding van voedsel. 3D-printergids houdt de ontwikkelingen omtrent voedsel 3D printing nauwlettend in de gaten. Zodra er nieuws is omtrent het printen van voedsel is het te vinden in ons nieuwsoverzicht.

Voor jou interessant