Technologische kloof China en Westen neemt af door 3D-printer

3D-printer sector China

Door de snelle opmars van de 3D-printer in Azië en China wordt de technologische kloof met het Westen kleiner. Chinese technologie wordt steeds geavanceerder en innovatiever.

Chinese 3D-printer hubs

Door decennia van ontwikkeling heeft de 3D-printer definitief zijn doorbraak gemaakt in China. De stad Changsha heeft afgelopen oktober de eerste industriële zone opgezet die zich volledig richt op 3D-printing. Op korte termijn wil de stad honderd 3D-printers vervaardigen, met als doel dit tegen 2016 te verdrievoudigen. Nadat Changsha het voortouw nam volgden andere steden snel, zo hebben ook Wuhan en Zhuhai deze plannen overgenomen.

3D-printing in Aziatische landen

Niet alleen China ziet de innovatieve ontwikkelingen, zo is Singapore van plan om binnen 5 jaar minstens 500 miljoen dollar te besteden aan 3D-printing technologie. Japanse bedrijven bieden al langere tijd betaalbare desktop 3D-printers aan. De Zuid-Koreaanse bedrijven gebruiken de technologie al voor prototypes en productie.

De 3D-printing sector

“3D-printen is ontstaan in de jaren tachtig”, aldus Maria Smith van Baker & McKenzie in Hong Kong. “Vooral de laatste jaren geniet de sector een enorme groei: in 2013 was de markt goed voor 2,5 miljard dollar, de verwachting voor 2018 is maar liefst 16,2 miljard dollar”.

De printer wordt gebruikt tijdens de productie van auto’s, gebouwen, geweren tot de productie van kunstmatige lichaamsdelen. Op medisch vlak hebben Chinese wetenschappers hier al een schepje bovenop gedaan, zij hebben levende cellen gebruikt om organen te printen. Het is onder andere gelukt om oren, levers en nieren uit te printen. De techniek wordt snel toegankelijk, wat ook problemen met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan intellectuele rechten van 3D-objecten.

Schedel 3D-printer

Chinese ontwikkelingen

De 3D-printing sector in Japan, China en Zuid-Korea zijn al rijp, aldus CEO Paul Shao van Trustworthy Technology. Hij vindt echter dat China achterloopt ten opzichte van de Verenigde Staten, Europa en Japan wanneer het aankomt op de lasers en materialen. De kloof tussen deze partijen wordt steeds kleiner. De Chinese 3D-printing markt groeit snel, inmiddels zijn er al meer dan 100 bedrijven actief op diverse terreinen van 3D-printing. De komende twee jaar verwacht de Chinese overheid een jaarlijkse groei van 40%, daarnaast wil de overheid de 3D-printers op scholen introduceren.


  1. De verschillen tussen beide partijen zullen snel krimpen. Wanneer China het punt van een kenniseconomie bereikt, zullen wij in het Westen moeten oppassen. China kent door de geschiedenis heen altijd al een groter imperium, met meer technologie en kennis. Dit hebben zij tijdens de technologische revolutie in Westerse landen moeten leveren. Echter staan ze klaar om ons weer aan te halen, het liefst zo snel en efficient mogelijk. Ik houd de ontwikkelen nauwlettend in de gaten, vooral op 3D-printing gebied.

    Wobbe van der Vaart /

Het is niet toegestaan om te reageren.

Voor jou interessant