Soorten 3D-printers

Soorten 3D PrintenMet een 3D-printer is het mogelijk om vrijwel alles te kunnen maken. Het printen van objecten met een 3D-printer is een simpel proces. Het gekozen object wordt laag voor laag opgebouwd vanuit een 3D-model op een computer. Met deze nieuwe technologie worden objecten ‘vormvrij’ ontworpen. Dit betekent dat er geen materiaal wordt weggehaald, zoals bij traditionele methoden het geval is, maar het materiaal wordt laag voor laag toegevoegd.

Het printen kan op verschillende manier, met een grote variëteit aan materialen. Zo kan men gips, bioplastic, polyester, titanium en vrijwel alle soortgelijke materialen gebruiken om 3D te printen.

3D-printen met Fused Deposition Modeling (FDM)

De methode die het meest wordt gebruik is Fused Deposition Modeling (FDM). Het gesmolten plastic vormt de basis van het model bij FDM. Het plastic wordt aangebracht met een spuitmond-extruder. Basismateriaal voor deze vorm van printen bestaat uit rollen met draden kunststof, ook wel filament genoemd. De methode is populair door het gemak en de betaalbaarheid van de materialen.

3D-printen met granulaat

Het is ook mogelijk om te 3D-printen met granulaat. Dit is een fijn poeder dat het basismateriaal vormt. Het poeder wordt laag voor laag gevormd totdat er een tastbaar model overblijft. Het losse poeder vormt zich tijdens het printen doordat er warmte vrijkomt, wat zorgt dat het met elkaar verbindt. Deze methoden worden Selective Laser Sintering (SLS) en Direct Metal Laser Sintering (DMSL) genoemd.

3D-printen met stereolithografie

Een andere methode is stereolithografie. Deze manier van 3D-printen vereist fotopolymeer, een materiaal dat reageert op licht. Door middel van UV-licht neemt het een vaste vorm aan, waardoor er laag voor laag een 3D model kan worden geprint.

3D-printen met Laminated Object Manufacturing

Daarnaast is een 3D-print te maken met Laminated Object Manufacturing. Hiervoor kan normaal printpapier worden gebruikt. De printer creëert een object door verschillende lagen samen te voegen in een driedimensionaal model.

Formaten 3D-printenBeschikbare formaten

De maximale maat van een print verschilt per 3D-printer. Een voordelige printer kan maximaal 14 centimeter printen, duurdere modellen ongeveer 28 centimeter. Deze formaten gelden voor consumentenprinters, professionele 3D-printers zijn in staat grotere modellen te printen. Zo worden er in China huizen uitgeprint met massale printers.