Met je smartphone een 3D scan maken

3D scannen met je smartphone

Het printen van een 3D object is lang niet zo gecompliceerd meer. Echter is het verkrijgen van een 3D model een stuk uitdagender. Zo heb je een 3D scanner nodig om zelfs een 3D model te maken, welke vaak aan de prijzige kant zijn. Er zijn al een aantal alternatieven gekomen waarbij een smartphone wordt voorgesteld als optie. De kwaliteit van deze applicaties schiet echter tekort. Op Kickstarter is daarom het project Eora 3D gestart, een betaalbare 3D scanner voor je smartphone met een hoge kwaliteit standaard.

Goede camera’s basis van concept

Doordat de meeste smartphone camera’s tegenwoordig zijn voorzien van een goede camera, kan op een gemakkelijke manier een 3D scanner worden ontwikkeld. Door de lens van de smartphone camera te gebruiken kunnen de makers van Eora 3D een voordelige 3D scanner op de markt brengen. Smartphone camera’s maken over het algemeen betere foto’s met groen licht, waardoor de makers kozen voor het gebruik van een groene laser. De kosten van een groene laser aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld een rode laser. Echter is het niet mogelijk om gebruik te maken van een rode lens in combinatie met een smartphone. Hierdoor was het noodzakelijk was om een groene laser te gebruiken. De applicatie op de smartphone zorgt vervolgens voor de juiste instellingen om een scherpe scan te maken.

Applicatie voltooid de 3D scan

De smartphone applicatie verzorgt vervolgens de 3D scan. Diverse 3D beelden worden aan elkaar vastgemaakt om vervolgens een compleet beeld te vormen. Daarnaast kan je als gebruiker kiezen voor een speciale draaischijf, waardoor het object perfect roteert en daarmede een hogere kwaliteit scan ontstaat. De resultaten van de 3D scan zien er goed uit en tonen een hoge kwaliteit. Met de 3D scanner kunnen scans gemaakt worden van maximaal één meter afstand. Dit betekent dat er alleen kleinere objecten gescand kunnen worden.

Zeer succesvolle Kickstarter campagne

De start-up kan terugkijken naar een zeer succesvolle Kickstarter campagne. Het beoogde bedrag van $80,000 werd ruim overschreden, zo werd er maar liefst $600,000 opgehaald. Echter moet gemeld worden dat niet elke succesvolle Kickstarter campagne ook daadwerkelijk uitdraaide op een volwaardige productie. Toch hebben de mannen van Eora 3D er vertrouwen in dat hun product succesvol de markt zal betreden. Via de website kost de scanner $225 en met draaiplateau een kleine $319. De smartphone applicatie is verkrijgbaar voor diverse Android toestellen en iOS.

Voor jou interessant