Singapore maakt zich klaar voor de 3D-printer

Singapore 3D-printer

De 3D-printer is niet alleen meer in gebruik door bedrijven en organisaties, steeds meer consumenten zien het nut van de 3D-printer.

Een zelfgemaakte tandenborstel, het shirt waar je al zolang naar opzoek was in de winkels, mini-me replicas van jezelf en je partner voor op jullie trouwdag. Binnenkort is het allemaal binnen bereik met één muis-klik, 3D-geprint vanuit jouw woonkamer.

De technologie heeft zich snel ontwikkeld dankzij bedrijven en de technologie komt nu ook in handen van consumenten. Dat is te zien in Singapore, waar een grote groep consumenten al in het bezit is van een 3D-printer.

3D-modellen laten printen

Afgelopen jaar nam de vraag naar 3D-printers en services exponentieel toe. Voorheen werd de printer alleen aangeboden in de winkel, maar inmiddels zijn er ook 3D-print winkels waar je naartoe kan gaan om een 3D-model te laten printen. Deze 3D-printers worden daarnaast ook toegevoegd aan bestaande winkels zoals supermarkten.

3D-printers op scholen

De printers worden nu gebruikt onder consumenten, architecten, hobbyisten, scholen, medische instelling, overheidsinstellingen en het MKB. De Ngee Ann Secondary School in Singapore kocht een 3D-printer in augustus vorig jaar voor ongeveer 2,900 Singapore Dollar, meldt Channel News Asia. Ongeveer 20 scholen in Singapore maken inmiddels gebruik van een 3D-printer.

Eerder vorig jaar kwam de 3D-printing sector in Singapore ook al in het nieuws. Een start-up genaamd Pirate3D haalde maar liefst 1,4 miljoen dollar op via de crowdfunding site Kickstarter. De eerste printers van het bedrijf zijn al verscheept en kosten 347 dollar.


  1. Ben benieuwd hoe lang het gaat duren voordat er actie wordt ondernomen in Nederland. Op dit moment zijn het veelal tech-bedrijven die 3D-printers gebruiken denk ik.

    Jeffrey Vos /

Het is niet toegestaan om te reageren.

Voor jou interessant