De rol van 3D-printing in Virtual Reality

3D-printing virtual reality

Virtual Reality begint aan een immense opmars in diverse sectoren. Nadat Oculus Rift een enorm publiek op Kickstarter wist te overtuigen van deze technologie zijn er tientallen virtual reality brillen ontwikkeld. Wat maakt deze veredelde duikbril zo populair en hoe is deze technologie voor iedereen toegankelijk?

Steeds meer virtual reality brillen

Na de komst van de Oculus Rift bril, hebben ook HTC en Sony een product ontwikkeld. Het product van HTC werkt bijvoorbeeld samen met Steam, een populair online gaming platform. De virtual reality bril van Sony valt te combineren met de Playstation en functioneert als headset tijdens het gamen. Andere bedrijven zag ook potentie in virtual reality en creëerde speciale houders waarin smartphones geplaatst kunnen worden, om op deze manier een virtual reality bril te vormen. Deze houders zijn echter alleen verkrijgbaar voor bekende smartphones zoals de Samsung Galaxy of Apple iPhone, maar wat als je een andere smartphone of tablet hebt?

Dan komt 3D-printing om de hoek kijken

Consumenten die in het bezit zijn van andere smartphones en tablets willen hun devices ook kunnen omtoveren tot een virtual reality bril. Een selecte groep consumenten begon zo aan de ontwikkeling van 3D-modellen voor deze brillen en plaatste deze op het internet. Met een 3D-printer zijn de houders uit te printen en te gebruiken. Als consument dien je echter wel vergrootglazen te kopen, om zo het effect van een echte virtual reality bril na te bootsen.

Op het internet zijn tientallen handleidingen te vinden die uitleggen hoe het mogelijk is om met 3D-printing op eenvoudige wijze een virtual reality bril te maken. Wanneer je niet in het bezit bent van een 3D-printer kan je het 3D-model doorsturen naar een gebruiker in jouw omgeving die wél een printer bezit, of via een printbedrijf zoals Shapeways.

Virtual reality applicaties

Wanneer je een virtual reality bril in elkaar hebt geknutseld kan je een bezoek brengen aan de applicatie store, zoals de Android store. Hier zijn diverse applicaties en games te vinden voor deze bril, zoals het bekijken van speciale videoclips.