Printen met biomaterialen

3D-printen biobased

3D-printen in combinatie met biomaterialen kan zorgen voor duurzame en circulaire producten. De voordelen van deze combinatie zijn eindeloos. Dit constateren Ad van Wijk, hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft, en Iris van Wijk, docent-onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij schreven samen het boek 3D printing with Biomaterials, waarin een voorbeeld van een bio-based huis wordt gebruikt om de stelling uit te werken.

Een huis printen met suikerbieten

Een 3D-printer is in staat om met biobased plastics een huis te printen. De basis van dit plastic is suikerbiet, wat zorgt voor een vermindering van de CO2-voetafdruk met meer dan 60 procent. “Door 3D-printen en biomaterialen te combineren kunnen er duurzame en circulaire producten worden gerealiseerd”, laat Ad van Dijk weten. “De combinatie van deze twee technologieën biedt een hoop synergetische voordelen.”

Efficiëntie 3D-printer

Door gebruik te maken van een 3D-printer voorkomt men materiaal- en energieverspilling, waardoor overal en altijd de benodigde hoeveelheid kan worden geproduceerd. Momenteel is het al mogelijk om met onder meer metaal, keramiek, zand, synthetisch materiaal, voedsel en levende cellen te printen.

“Door bio-based plastics te gebruiken als filament voor de 3D-printer kunnen we de materiaalkringloop sluiten”, zegt Iris van Wijk. Plastics worden meestal gewonnen uit olie, maar het is ook mogelijk om deze te maken met organisch afval. Bio-based plastics kunnen vrijwel de gehele consumptie van olie gebaseerde plastics vervangen.

Onderzoek naar bio-based 3D-printing

The Green Village en de Hogeschool van Amsterdam doen allebei onderzoek naar het 3D-printen van biomaterialen. Green Village is ontwikkeld door de TU Delft om wetenschappers, studenten en bedrijven samen te brengen om een duurzame leefomgeving te creëren met innovatieve oplossingen. De Hogeschool van Amsterdam onderzoekt de toepassingen met het onderzoeksprogramma Urban Technology.

Voor jou interessant