Presenteer je product met rapid prototyping

Rapid prototyping 3D printer

Rapid prototyping wordt tegenwoordig ook wel 3D-printen genoemd. Soms kan dit misleidend zijn, omdat niet elk 3D prototype met een 3D-printer wordt gemaakt. Gespecialiseerde bedrijven maken ook gebruik van andere systemen, zoals stereolithography en selective laser sinteren. Toch wordt het ontwikkelen van een prototype de laatste tijd steeds vaker met een 3D-printer gedaan. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden op het gebied van rapid prototyping.

Prototypes of maquettes afdrukken

Een bedrijf dat een nieuw product heeft ontworpen, kan ervoor kiezen om eerst een prototype te laten afdrukken. Zo kunnen de goede en minder goede punten van een product goed worden bekeken, voordat het echt wordt geproduceerd. Zeker als het om een kostbaar product gaat, kan het een groot voordeel zijn om het product eerst te printen met een 3D-printer.

De meeste bouwkundig bureaus ontwerpen tegenwoordig 3D-modellen voor hun bouwprojecten. Dit geeft de bouwers en de klant meer inzicht in het project en zo kunnen ook bouwfouten worden voorkomen. Maar een 3D-model op de computer geeft nog steeds niet een 100% realistisch beeld. Een maquette geeft dit wel en door middel van rapid protoyping kan dat nu heel eenvoudig worden gemaakt.

Rapid prototyping voor studenten

Studenten kunnen ook hun voordeel opdoen met rapid prototyping. Vaak moeten zij voor de uitvoering van een schoolproject een prototype ontwerpen. Met rapid prototyping hebben ze binnen zeer korte tijd een 3D-ontwerp maken van het product dat ze willen gaan ontwikkelen. Er wordt verwacht dat in de toekomst nagenoeg alle studenten gebruik zullen maken van rapid prototyping.

Organen printen met een 3D-printer

We horen de laatste tijd steeds meer verhalen over het printen van organen en lichaamsdelen met een 3D-printer. Hiermee kunnen mensenlevens worden gered. Het is echter ook mogelijk om de 3D-printer in te zetten om beschadigde organen na te maken, waardoor artsen beter kunnen bepalen waar de fout zit. Zo is al eerder van een 17-jarig meisje het hart nagemaakt met een 3D-printer, zodat de doktoren gemakkelijker konden zien wat er precies niet goed was. Zij zagen sneller waar de fout zat en konden de patiënt zo beter helpen.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes over rapid protoyping? Houd dan het blog bij van 3D-printergids!

Voor jou interessant