Opmerkelijke 3D printing toepassingen

3D printing op mars

Driedimensionaal printen is in opkomst. Hoewel 3D printing nog in de kinderschoenen staat heeft het grote potentie. Er verschijnen allerlei ontwerpen en objecten. Van een eenvoudige schoen tot een werkend geweer.

3D objecten op Mars

Ook voor mensen die Mars willen koloniseren zijn er al ontwerpen van diverse 3D objecten. Het Franse Fabulous ontwierp een fraaie schuilplaats voor mogelijk toekomstige bewoners van de planeet Mars. Deze schuilplaats kan op Mars worden afgedrukt met materialen die op de rode planeet beschikbaar zijn. Op het eerste oog ziet het object er uit als een iglo. Een deel van de schuilplaats ligt echter begraven onder de grond. In totaal heeft dit object een drietal verdiepingen. Via een wenteltrap kunnen de bewoners naar een andere verdieping gaan. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit concept uiteindelijk niet worden gerealiseerd, maar het toont wel de mogelijkheden aan van 3D printing.

ORNL 3D printing

3D geprint huis en auto

Naast futuristische objecten zoals een schuilobject op de planeet Mars zijn er natuurlijk veel andere objecten te printen met een 3D-printer. Zo is Oak Ridge National Laboratory (ORNL) in Amerika bezig met een energie-efficiënt 3D-geprint huis en een 3D-geprinte auto die draadloos energie delen en opslaan. De onderzoekers willen dat de auto niet alleen energie kan opladen bij het huis, maar dat het ook energie kan verschaffen door een duurzame en natuurlijke gas generator. Het 3D-geprinte huis krijgt (natuurlijk) ook zonnepanelen. Uiteindelijk moeten deze objecten één van de voorlopers zijn van het duurzame huis en vervoersmiddel van deze eeuw. Bij het ORNL zijn ze al lange tijd bezig met allerlei 3D-objecten. Zo werd er al eens een auto geprint en maken ze inmiddels gebruiken van een grotere printer. Per uur kan deze printer 50 kilo uit de printkop persen. Het gaat hierbij dus om gigantische objecten.

3D-geprinte kindertekeningen

3D-geprinte kindertekeningen

Toepasbare objecten

De reeds genoemde objecten zijn groot, maar er zijn ook tal van andere kleine creatieve mogelijkheden van een 3D printer, die je eventueel zelf kunt printen. Denk bijvoorbeeld aan een werkend geweer. Het design van het geweer staat zelfs op het wereldwijde web, zodat je desgewenst zelf ook aan de slag kunt gaan met het printen van zo’n geweer. Het printen van wapens en soortgelijke objecten raden we vanzelfsprekend af. Andere voorbeelden zijn 3D-ontwerpen van een Japanse fluit, een cameralens, een kindertekening, medische modellen, nieuwe schoenen, mobielhoesjes, kopjes koffie en kleding. Dit is vanzelfsprekend slechts een kleine greep uit de mogelijkheden en de ontwikkelingen blijven zich in rap tempo opvolgen, waardoor de mogelijkheden in de komende jaren alleen maar zullen toenemen.

Voor jou interessant