Operatie Siamese tweeling ondersteund met 3D printer

Siamese tweeling 3D printer operatie

Het scheiden van een Siamese tweeling door middel van een operatie is complex. Om het proces te vergemakkelijken wordt er tijdens een operatie in China gebruik gemaakt van de 3D printer. Chinese media melden dat artsen op basis van scans een model van de tweeling kunnen 3D printen. Hierdoor kan beter worden voorbereid op de operatie.

Plastic kloon van tweeling

Het 3D model kan beschouwd worden als een plastic kloon van de tweeling. De operatie is succesvol verlopen en de twaalf weken oude zusjes zijn van elkaar gescheiden. De operatie duurde maar liefst vijf uur. De hoofdarts laat weten dat de 3D printer het werk van de artsen een stuk eenvoudiger heeft gemaakt. Zo wisten de artsen meer over de structuur van de tweeling, waardoor de artsen effectiever konden beginnen aan de operatie. Inmiddels ligt de tweeling ter observatie op de intensive care.

3D printer assisteert tijdens operaties

De 3D printer wordt met toenemende mate ingezet tijdens operaties. In de Verenigde Staten werd in 2014 ook een 3D model gemaakt van het hart van een kindje. De baby had qua vorm een afwijking aan het hart. Door het hart te 3D printen konden de artsen dit gebruiken ter voorbereiding van de operatie. In diverse Nederlandse ziekenhuizen wordt ook meer geëxperimenteerd met 3D printing, door bijvoorbeeld het printen van gewrichten.

Voor jou interessant