Omzet Nederlandse 3D-printing sector stijgt

3d-printing-sector-nederland

De marktomvang van de 3D-printing sector in Nederland zal dit jaar neerkomen op 45 miljoen euro, dit betekent een groei van meer dan 30 procent. Echter zal de 3D-printing technologie op korte termijn nog geen bedreiging vormen voor het traditionele maakproces en de massaproductie.

Dit is een voorspelling die wordt gedaan door sectorbankier David Kemps, werkend bij ABN Amro. De bank baseert deze prognose op jarenlange ervaring in de 3D-printing sector en gesprekken met diverse partijen. Tijdens deze prognose keek ABN Amro naar zowel de consumenten- als professionele markt. Het gaat om de verkoop van 3D-printers, geprinte producten, software, filament en diensten zoals training, onderhoud en advies.

In Nederland zijn er geen fabrikanten die zich bezighouden met het ontwikkelen van 3D-printers. De omzet die behaald wordt uit de verkoop van printers bestaat daarom volledig uit winstmarges die worden behaald door distributeurs zoals Kentie, Briljant en Palio.

Marktomvang nog beperkt

Ondanks de hype rondom 3D-printing is een marktomzet van 45 miljoen nog beperkt. Het is namelijk maar een fractie van de totale industriële productie. Echter verklaart ABN Amro wel dat een groei van meer dan 30 procent niet te negeren valt. De 3D-printers zullen in de toekomst een bedreiging vormen voor de maakindustrie, echter zal het meer gaan om een aanvulling van de huidige productieprocessen.

Momenteel zijn er 160 professionele 3D-printing systemen beschikbaar in Nederland. De meeste printers zijn te vinden op ontwikkelingsafdelingen van multinationals zoals Shell en Philips. Kijkend naar de industriële doeleinden ziet de econoom de grootste kansen bij het printen met metalen. In Nederland zijn 10 van deze printers in gebruik, deze zijn te vinden bij Shell, Philips en AAE.

Gebruik van de 3D-printer onder consumenten

De situatie op de professionele markt is in groot contrast met de consumentenmarkt. Hier zijn speciale 3D-printing werkplaatsen ontwikkeld, die ook wel fablabs worden genoemd. Daarnaast zorgen producenten van consumenten printers zoals Ultimaker, Leapfrog en Builder 3D voor een zeer actieve en enthousiaste groep gebruikers van 3D-printers.

Op wekelijkse basis worden momenteel bijna 350 printers verkocht aan consumenten, wat resulteert in een jaaromzet van 20 miljoen euro. De omzet van de grondstoffenmarkt (filament) blijft beperkt, voorspelt de bank.

Achterstand Nederlandse 3D-printing markt

Nederland loopt achter wanneer men kijkt naar andere landen, waaronder Duitsland en de Verenigde Staten. Zo kent Nederland geen producten van professionele 3D-printers, terwijl Duitsland en de VS meerdere producenten hebben. Daarnaast worden voorbeelden aangekaart die te maken hebben met het printen van onderdelen, waar General Electric en Pratt Whitney momenteel de boventoon voeren.

3D-printing op mondiale schaal

Internationale onderzoeksbureaus doen ook een schatting naar de marktomvang van de 3D-printing sector. Bureaus zoals Gartner, PWC en IDC schatten op een totale markt van 10 tot 14 miljard euro tegen het jaar 2018. De groei zal voornamelijk afkomstig zijn door de vraag vanuit de lucht- en ruimtevaart, de auto-industrie en de medische wereld.

Een ander onderzoeksbureau met de naam Wohlers constateerde dat er in het jaar 2013 maar liefst tienduizend professionele 3D-printers zijn verkocht. Ook werden er dat jaar 72.500 printers aan consumenten verkocht.

Voor jou interessant