Nep leer gemaakt met 3D printing

3D printer nep leer

Een Berlijns bedrijf experimenteert volop met het 3D printen van textiel. Zo hebben zij nu ook nep leer geprint. De stof is niet alleen innovatief, maar ook nog eens bijzonder goed gelukt. Bright ging langs bij de stand van het Berlijnse Dimension Alley op de FashionTech beurs. De eigenaar Norma Barr liet op de beurs diverse textielsoorten zien. De voorbeelden zijn nog prototypen, maar het bedrijf is druk bezig met doorontwikkelen. Het textiel heeft verschillende patronen en vormen van flexibiliteit en stevigheid.

Andere 3D printer materialen

Op de beurs liet het bedrijf ook kledingstukken zien, waaronder een gilet. Het was verbazingwekkend om het geprinte patroon te zien. Het basismateriaal was het flexibele en supersterke Filaflex. Het 3D geprinte gilet voelt soepel aan, als een mix van leer en rubber.

Toekomstperspectief nep leer

Het toekomstperspectief van dergelijke materialen is rooskleurig, aangezien het nu al toepasbaar is voor tassen en schoenen. Volgens de makers is het echter nog niet mogelijk om een volledig kledingstuk te maken. Het gilet is bijvoorbeeld ook in fases geprint. De 3D printers en materialen lopen vaak niet goed samen wat zorgt voor klonten en vastlopende printers.

Eigen 3D printing café

Het bedrijf beschikt over een eigen 3D printing café, gelegen aan het Prenzlauerberg te Berlijn. Dit was het eerste 3D print café van Europa en werd al snel een verzamelplek voor 3D printing fanaten. Het is mogelijk om te genieten van een bak koffie met een stuk taart, maar ook om 3D modellen te laten printen. Zo kan je een digitaal bestand meenemen en deze laten printen door een van de 3D printers. Daarnaast assisteert Dimension Alley met het ontwikkelen van 3D modellen voor mensen met een innovatief idee. Hierdoor is het 3D printing café uitgegroeid tot een ware community. Dimension Alley noemt het maar al te graag het eerste fablab van Europa.

Voor jou interessant