Nederland digitale koploper in 2030?

3D printing innovatie D66

De politieke partij D66 wil dat er meer geld wordt geïnvesteerd in de Nederlandse Smart Industry. Bovendien wil de partij dat er mee geld moet worden vrijgemaakt voor technieken zoals 3D-printing. Vorige week publiceerde D66 een notitie. In deze notitie stelt de partij van partijleider Alexander Pechtold dat ons land in 2030 de digitale leider van Europa moet zijn. Om dit te bewerkstelligen moet het vestigingsklimaat voor bedrijven in de Smart Industry worden verbeterd. Voorts is het nodig om wetten te moderniseren en programmeren op de basisschool aan te bieden als vak.

Politiek over innovatie

D66 is niet de enige partij die van mening is dat er meer geld moet worden geïnvesteerd in de Smart Industry. Veel andere politieke partijen zijn dezelfde mening toegedaan. In het recente verleden werd door diverse politici gesteld dat de Smart Industry over afzienbare tijd de banenmotor van Nederland zal zijn.

Notitie

D66 vindt in vergelijking met andere Europese landen dat de innovatieve kracht van ons land afneemt. Om dit te keren hebben ze een zevental punten opgesteld. Concreet gaat het in de notitie Investeren in de economie van de toekomst: Digitale kansen benutten! om het versterken van veilige communicatie, verbeteren van het vestigingsklimaat voor bedrijven die actief zijn in de Smart Industry, het aanbieden van het vak programmeren op basisscholen, duidelijkheid scheppen in de mogelijke subsidies en wetten moderniseren, startups meer ruimte geven en meer investeren in onderzoek.

d66-bezoek-fablab-maastricht

Alexander Pechtold bezoekt een Fablab

Geld voor Fieldlabs en Fablabs

D66 wil dat er tien miljoen euro wordt vrijgemaakt voor Fieldlabs en vijf miljoen euro voor Fablabs. Fieldlabs zijn praktijk omgevingen waar oplossingen voor de industrie worden bedacht. In zogenaamde Fablabs kunnen bedrijven prototypes testen. Inmiddels is er in Nederland reeds één Fieldlab. Door een tekort aan financiële middelen zijn er op dit moment niet meer dergelijke Fieldlabs.

Voor jou interessant