Medische studenten leren met 3D printer lichaamsdelen

3D printer lichaam

Voor medische studenten is het mogelijk om lichaamsdelen uit de 3D printer online te bestellen. Lichamen die momenteel nodig zijn voor medische opleidingen en onderzoek worden hierdoor overbodig.

3D printer lichaamsdelen online

Wetenschappers van de Monash University hebben een 3D geprinte anatomie serie ontwikkeld die online te verkrijgen is. Bij een hoop universiteiten is er een tekort aan lichamen voor onderzoek. Daarnaast is het bewaren en prepareren van lichamen kostbaar. Dit komt mede doordat er een strenge regelgeving is voor het bewaren en ontleden van lichamen.

3D model goedkoop alternatief

Kijkend naar de 3D modellen van lichaamsdelen zijn deze een stuk goedkoper. Tevens zijn ze gemakkelijker te verkrijgen via het internet en zijn er geen strenge regels aan verbonden. Alle onderdelen van deze modellen zijn anatomisch correct. De technologie is inmiddels vergenoeg doorontwikkeld om bloedvaten en hersenen zelfs beter zichtbaar te maken dan bij een gebalsemd lichaam. De modellen die de universiteit ontwikkelde zijn gebaseerd op CT- en MRI-scans. Ontwikkelaars van de technologie denken dat de 3D printer lichaamsdelen een waardevolle toevoeging zijn voor medische educatie.

Onderzoek op lichamen in Nederland

De Nederlandse wetenschap heeft geen tekort aan lichamen voor onderzoek. Sinds 2012 is het aantal lichamen dat wordt gedoneerd aan de wetenschap toegenomen. Een aantal anatomische instituten heeft zelfs een aannamestop voor het aantal lichamen ingesteld.

Voor jou interessant