Luchtvaart kan geld besparen met 3D printing

3D printer luchtvaartsector

3D printing is op diverse manieren inzetbaar in de luchtvaart sector. Steeds meer fabrikanten en toeleveranciers gebruiken onderdelen die geproduceerd zijn met een 3D printer. Gebruik maken van deze onderdelen is voordelig, mede omdat ze lichter zijn dan de traditionele onderdelen. Nieuw onderzoek toont nu aan dat het 3D printen van materiaal zowel brandstof als geld bespaart.

Onderdelen uit de 3D printer

De luchtvaartindustrie gebruikt al langere tijd 3D printers om onderdelen te produceren. De 3D printer onderdelen zijn goedkoper en lichter en daardoor uitermate geschikt voor vliegtuigen. Onderzoekers van de Northwestern University brachten de voordelen van 3D printing binnen de luchtvaartindustrie in kaart. Zo zijn er bijvoorbeeld minder grondstoffen nodig, waaronder metaal. Hierdoor kunnen de producenten op jaarbasis duizenden tonnen aan aluminium, titanium en nikkel besparen.

Innovatieve vliegtuigonderdelen

Het printen van metalen onderdelen levert veel op voor de fabrikanten. Door 3D printer onderdelen te gebruiken kan het totale gewicht van een vliegtuig met zeven procent worden verlaagd. Denk daarbij aan onderdelen zoals beugels, scharnieren, meubelonderdelen en gespen. Door het verlaagde gewicht bespaart het vliegtuig ook nog eens 6 procent brandstof en wordt de CO2-uitstoot teruggedrongen.

Nieuwe productiemethode goedkoper en efficiënter

De traditionele productiemethoden die momenteel worden gebruikt zorgen ervoor dat een vliegtuigbeugel ongeveer één kilo weegt. Dezelfde beugel die geproduceerd wordt door een 3D printer weegt slechts 400 gram. Het printen van deze onderdelen kost tevens minder energie. De gebruikte elektriciteit tijdens de productie kan, volgens het onderzoek, met 50 procent gereduceerd worden.

Straalmotoren uit de 3D printer

De straalmotor fabrikant GE heeft het eerste onderdeel van de straalmotor al gefabriceerd met een 3D printer. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben inmiddels toestemming gegeven om dit onderdeel te implementeren in de nieuwe Boeing 777. Daarnaast zijn er Australische wetenschappers die een complete straalmotor hebben ontwikkeld met een 3D printer. In de komende jaren zullen steeds meer soortgelijke projecten ontstaan binnen de luchtvaartsector.

Voor jou interessant