Kinderlevens gered door 3D-printing implantaten

3D-printing kinderen implantaten

Het leven van drie Amerikaanse kinderen met een ernstige vorm van tracheobronchomalacie is met behulp van 3D-printing technologie gered. Door het printen van een keelimplantaat zijn de kinderen van 17 maanden tot en met 3 jaar momenteel in kerngezonde staat.

Kans dat de luchtpijp dichtklapt

Bij deze bijzondere ziekte zijn de luchtpijp of de bronchiën onderontwikkeld, hierdoor is er een kans dat de luchtpijp regelmatig dichtklapt. Ongeveer 1 op de 2200 zuigelingen heeft kans deze bijzonder aandoening te krijgen. Wanneer een kind tracheobronchomalacie heeft kan deze er ook overheen groeien, echter zijn er ernstige gevallen bekend. De kinderen die een ernstige vorm van deze aandoening hebben kunnen snel sterven.

Keelimplantaten met 3D-printing

Wetenschappers maakte gebruik van 3D-printing om de keelimplantaten te ontwikkelen. Hierdoor konden de luchtpijpen van de kinderen eenvoudig worden verstevigd. Het materiaal dat is gebruikt voor het implantaat is afkomstig van biologisch afbreekbaar materiaal. Het implantaat zal uit zichzelf oplossen na een periode van drie tot vier jaar. De Amerikaanse wetenschappers verwachten dat de luchtpijpen van de kinderen tegen die tijd voldoende ontwikkeld zijn om zonder implantaat te functioneren.

Kost van dit 3D-printing implantaat?

De implantaten die geïmplementeerd zijn bij de kinderen kosten slechts 10 dollar (ongeveer 9 euro). De onderzoekers zijn dan ook direct aan de slag gegaan om te kijken hoe deze technologie op grote schaal kan worden toegepast, om zo nog meer kinderlevens te redden. Daarnaast zullen ook meerdere klinische studies worden opgezet.

Voor jou interessant