Kinderen leren 3D-printen op de basisschool

3D printing op de basisschool

3D-printing gaat een steeds grotere plaats innemen in onze maatschappij. Het is daarom belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al leren om met een 3D-printer om te gaan. Kinderen die op de basisschool leren 3D-printen kunnen in de toekomst ook gebruikmaken van deze technologie. Naar verwachting wordt de 3D print technologie in de toekomst in een groot aantal sectoren toegepast en voor verschillende functies is dan ook minstens enige kennis van 3D-printing nodig.

Vaardigheden ontwikkelen met behulp van 3D-printing

Basisschool leerlingen die leren omgaan met een 3D-printer doen niet alleen kennis op over 3D-printing, maar ze ontwikkelen ook een aantal goede vaardigheden. Zo kunnen ze met behulp van deze technologie werken aan hun kritisch denkvermogen en digitale geletterdheid. Daarnaast wordt ook de creativiteit van deze leerlingen verhoogd, als hen wordt geleerd om een 3D-printer te gebruiken.

Leerlingen uitdagen om te kiezen voor techniek

Er zijn in Nederland steeds minder leerlingen die kiezen voor een technische opleiding. Dit moet worden veranderd, als we in de toekomst met ons land nog een goede concurrentiepositie in de internationale economie willen innemen. Het moet voor leerlingen aantrekkelijk worden gemaakt om voor een technische opleiding te kiezen. Dit kan worden gedaan door ze kennis te laten maken met de nieuwste technologieën, zoals 3D-printing. Hiermee wordt hun nieuwsgierigheid gewekt en kunnen ze worden uitgedaagd. Het is het beste om hier al mee te beginnen in het basisonderwijs en daarom is het implementeren van 3D-printing op basisscholen een goede keuze.

3D printer bibliotheek

Organisaties voor 3D-printen op basisscholen

De Verkenningscommissie Wetenschap en Technologie Primair Onderwijs is van mening dat alle basisschool leerlingen les moeten krijgen in wetenschap en technologie. Zo kunnen de kinderen enthousiast worden gemaakt om een technische opleiding te volgen. Tijdens deze lessen kunnen de leerlingen ook in aanraking komen met 3D-printing. Er zijn echter ook losstaande organisaties die 3D-printing projecten en begeleiding organiseren voor basisschool leerlingen en basisscholen, zoals 3Dkanjers en 3D Printer & Onderwijs.nl.

3Dkanjers

Meerdere basisscholen uit één regio kunnen zich aanmelden voor een 3Dkanjers project. Hierbij kunnen studenten de basisscholen helpen om met een 3D-printer aan het werk te gaan en de leraren en leerlingen kunnen hun kennis en ervaringen met elkaar delen. Het is natuurlijk ook mogelijk om individueel een 3Dkanjers project op te starten. Verder organiseert 3Dkanjers nog een aantal evenementen in samenwerking met andere bedrijven, zoals themamiddagen, conferenties en congressen.

3D Printer & Onderwijs.nl

Als een basisschool kinderen wil leren om met een 3D-printer om te gaan, moeten zij zelf natuurlijk ook de juiste kennis in huis hebben. De organisatie 3D Printer & Onderwijs.nl leidt scholen hiervoor op. Zo bieden zij een educatiepakket en begeleiding aan. Een basisschool kan via deze organisatie ook een losse 3D-printer en filamenten aanschaffen.

Voor jou interessant