Volwaardig kantoorpand geprint in Dubai

Kantoorpand Dubai 3D printer

De technologische ontwikkelingen en innovatieve concepten in Dubai stapelen zich op. Waar eerder gehele eilanden zijn opgespoten aan de rand van de kust, wordt nu ook de 3D printer ingezet om de stad te verfraaien. In Dubai wordt het eerste volwaardige kantoorpand 3D geprint. Niet alleen het pand wordt met de 3D printer ontwikkelt, maar ook het interieur en meubilair komt uit de printer.

Chinese invloed

Het project wordt gerealiseerd door het United Arab Emirates National Innovation Committee, met hulp van WinSun Global. Dit Chinese bedrijf is een bekende naam in de 3D printing sector, nadat zij er eerder in slaagde een flatgebouw en villa te printen. Het gebouwd dat geproduceerd wordt zal 200 vierkante meter beslaan.

Reusachtige 3D printer ingezet

Het pand wordt niet geprint met conventionele 3D printers, maar een reusachtige variant. Deze op maat gemaakte printer is 6 meter hoog en kan met plastic, cement en gips. Het kantoor wordt vervolgens versterkt met glasvezel, zodat het gebouw goed is beschermd tegen harde windstoten.

Museum of the future Dubai

Museum of the Future in Dubai

Goedkoop productie alternatief

Het printen van gebouwen is niet alleen innovatief, maar ook financieel aantrekkelijk. Doordat de printer efficiënter omgaat met materialen wordt er tot 60 procent minder afval gecreëerd, ook de arbeidskosten zijn met 50 tot 80 procent gereduceerd. Wanneer men het project vergelijkt met traditioneel bouwen, dan blijkt dat de productietijd ook te halveren is. Hierdoor kunnen architectonische bedrijven in een kortere periode innovatieve gebouwen bedenken en ontwikkelen. Daarnaast zijn er minder beperkingen wanneer het aankomt op vorm en materiaal.

Museum van de toekomst

Het kantoorpand is na verwachting in 2017 af, waarna het wordt gepresenteerd met het Future Museum of Dubai. Dit museum zal de innovatieve concepten en ideeën van de toekomst uitlichten, waar dit kantoorpand perfect bij aansluit. De directie van het museum zal het kantoorpand in gebruik gaan nemen.


  1. Gaaf zeg! Die arabieren in de UAE kunnen er wat van, moet ook wel met zo’n cashflow haha!

    Jasper H /

Het is niet toegestaan om te reageren.

Voor jou interessant