Jongste ontwerper van 3D geprinte humanoïde robot

InMoov humanoide robot

De 15-jarige Dmitris Hatzis, geboren en getogen in Griekenland, is de jongste ontwerper geworden die een 3D geprinte humanoïde robot heeft gebouwd. Dit project, waar hij jaren mee aan de slag is geweest, maakte deel uit van “InMoov”. “InMoov” is een persoonlijk project van Gael Langevin, een Franse beeldhouwer en ontwerper, die als eerste met een open bron 3D geprinte robot kwam. Zijn concept, gebaseerd op delen en community, heeft hem de eer gegeven om ontelbare projecten voort te brengen over de wereld en zo ook het project van Hatzis.

Alhoewel Langevin het design van de 3D geprinte robot verstrekte, was het project geenszins simpel. Slechts zes ontwerpers, waaronder Langevin zelf, waren in staat de uitdaging te voltooien, Hatzis was daarvan de jongste. Het heeft Hatzis een heel jaar gekost om 475 onderdelen te 3D printen en in elkaar te zetten. In totaal heeft hij een kilometer aan ABS-kunststoffen gebruikt. Hatzis heeft zijn werk “Troopy” genoemd.

De zes ontwerpers van het “InMoov project” hadden een sterke band met elkaar. Zij concurreerden niet met elkaar om te zien wie als eerste het project zou voltooien, integendeel, zij communiceerden regelmatig met elkaar om adviezen te delen. Ondanks zijn jonge leeftijd werd Hatzis behandeld als een peer door zijn oudere ontwerpers.

“Troopy”, Hatzis’ 3D geprinte robot, heeft een aantal indrukwekkende aspecten. De robot beschikt over zelfstandige oog- en hoofdbewegingen en heeft vijf vrijheidsgraden/bewegingsrichtingen (DOF) in elke arm. Het kan menselijke bewegingen nabootsen en vloeiend communiceren in het Engels. Ondanks deze indrukwekkende functies is Hatzis van plan er verder aan te werken. “Iedere robot heeft een verbeterde versie van zichzelf”, zegt de jonge ontwerper. “Daarom is het nog lang niet afgelopen en waarschijnlijk zou dat ook niet gaan gebeuren. Een robot heeft voortdurende verbeteringen en actualisatie nodig.”

De indrukwekkende bouwvaardigheden van Hatzis heeft ervoor gezorgd dat hij eerste werd dit jaar in de Industriële Informatica Festival (i2fest), dat werd gehouden in Kavala, Griekenland. Vorig jaar kwam de tiener op de tweede plaats in de vijfde Industriële Informatica Festival met zijn 3D printer die die zelf heeft gebouwd van begin af aan. Zijn laatste prestatie, de 3D geprinte robot, werd erkend door de Amerikaanse Ambassade in Athene, die Hatzis heeft gefeliciteerd met zijn prestatie. “Dmitris behoort nu tot een minuscule groep wetenschappers over de hele wereld”, zei de Amerikaanse Ambassade.

Voor jou interessant