Innovatieve en duurzame filament soorten

3D printing filament

Conventioneel filament bestaat voornamelijk uit plastic, wat belastend is voor het milieu. Om 3D printing milieuvriendelijk te maken worden diverse concepten bedacht. Naast deze duurzame projecten zijn er ook innovatieve filament soorten die worden onderzocht, zoals het printen van gebruikt plastic en koffiebonen schillen. In dit artikel duiken we dieper in de mogelijkheden van innovatieve 3D printing filament soorten.

Protocycler kan gebruik plastic recyclen

De Protocycler is een product dat los kan worden aangeschaft. Tijdens het 3D printen gaat een hoop filament verloren, bijvoorbeeld door foutieve prints. De printen kan dit plastic omzetten in nieuw filament. Met een prijskaartje van bijna 700 dollar is het product aan de dure kant. Wanneer je frequent gebruikt maakt van je 3D printer kan het al gauw worden terugverdient. Naast de Protocyler zijn er meer bedrijven bezig om soortgelijke concepten te ontwikkelen. Het product is momenteel alleen in de Verenigde Staten te verkrijgen.

Restschillen van koffiebonen als filament

Een Amerikaans bedrijf heeft filament ontwikkelt op basis van koffiebonen schillen. Deze schillen zijn een restproduct van de koffieproductie en worden tot op heden vaak weggegooid. Het filament is online te verkrijgen en heeft een bruine kleur met een lichte grijstint. Naast het filament is ook de spoel gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Het bedrijf stelt dat alle 3D printers in staat zijn om met dit filament te printen. Het filament wordt verkocht voor 49 dollar per rol.

Biomaterialen gebruiken om te printen

Om duurzame producten te creëren met een 3D printer dient het filament milieuvriendelijk te zijn. Hoogleraar Ad van Wijk van de TU Delft schreef samen met Iris van Wijk een boek over het gebruik van biomateriaal in het 3D printing proces. Zij claimen dat filament uit honderden afvalproducten gemaakt kan worden, om zo het milieu minder te belasten. Zij deden onder andere onderzoek naar het gebruik van suikerbieten als filament. Daarnaast werd gekeken naar het gebruik van plastic afval om nieuw filament te fabriceren.

Optimaal gebruikersgemak en schoon filament

Filament kan al snel vies worden voor het printproces begint. Een Nederlandse start-up heeft een speciale doos ontwikkeld waarin het filament geplaatst wordt. Zo kan er vanuit de doos geprint worden om het filament schoon te houden. Hiermee voorkom je oneffenheden in de 3D print, of het aantreffen van een stukje vuil of stof. De doos wordt verder ontwikkeld en is binnenkort bij meerdere merken 3D printing filament meegeleverd.

Voor jou interessant