Huidweefsel 3D printen om make-up te testen

3D printen huidweefsel

L’Oreal wilt geld besparen door huidweefsel te printen om make-up te testen. Het bedrijf ging een samenwerking aan met Organovo, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het 3D printen van huid. Organovo is bekend als leverancier van onder andere leverweefsel aan de farmaceutische industrie. Het weefsel dat wordt geprint bootst de functies van menselijk leverweefsel na, hierdoor kunnen onderzoekers de effecten van medicijnen testen.

Huidweefsel 3D printen voor huidmonsters

Het is voor het eerst dat Organavo aan een cosmetisch bedrijf huidweefsel gaat leveren. De cosmetica gigant L’Oreal wil op dit kunstmatige huidweefsel diverse soorten make-up gaan testen. De fabrikant test momenteel nog op echt weefsel dat is gedoneerd door patiënten van cosmetisch chirurgen. Dit weefsel wordt in een laboratorium gegroeid om het zo tot bruikbare huidmonsters te maken. L’Oreal maakt naar schatting gebruik van honderdduizend huidmonsters per jaar.

Kosten besparen door gebruik 3D geprint huidweefsel

Het is nog onbekend waarom L’Oreal kiest voor het 3D printen van huidweefsel. Hoogstwaarschijnlijk is het bedrijf op zoek naar een innovatieve en kost besparende technologie om hun producten te testen. Daarnaast wordt hierdoor het gebruik van dierenproeven overbodig, wat het imago van het bedrijf bevordert. L’Oreal laat weten dat zij sinds 2013 geen dieren meer gebruiken bij het testen van cosmetica.

Chinese cosmetica en dierenproeven

De cosmetica die in China wordt gefabriceerd en geëxporteerd wordt vaak wél aan dierenproeven onderworpen. Dit geldt ook voor de producten die L’Oreal importeert uit het land. Het bedrijf laat hierop weten dat het onmogelijk is dit te voorkomen. L’Oreal werkt nauw samen met de Chinese overheid om alternatieve testmethodes te ontwikkelen. Een passend alternatief zou het 3D printen van huidweefsel zijn, mede door de lage kosten en eenvoudige implementatie.

Voor jou interessant