Huid printen met behulp van een 3D-printer

Huid 3D printen

Steeds vaker wordt de 3D-printer toegepast in de medische wereld. Zo zijn er eerder dit jaar een bekken en nieuwe aorta geprint en hebben studenten van het VU medisch centrum implantaten geprint met een 3D-printer. Wetenschappers zijn echter nog een stap verder gegaan en het is nu ook mogelijk om door middel van 3D-printing levende huid te printen. In dit artikel leggen we uit hoe dit precies in zijn werking gaat en waarvoor 3D-geprinte huid kan worden gebruikt.

Hoe kunnen wetenschappers levende huid printen?

Levende huid kan worden geprint met een zogenaamde 3D huidprinter. De inkt die nodig is voor het 3D-printen van de huid is celinkt, gemaakt van menselijke huidcellen en een vloeibare hydrogel. De geprinte huidcellen worden vervolgens geplaatst op de huid van een persoon of er worden huidmonsters van gemaakt. Dit is afhankelijk van de toepassing waarvoor de 3D huidprinter wordt ingezet.

Huid printen voor mensen met brandwonden of huidziekten

Tot nu toe worden brandwonden en huidziekten behandeld met huidtransplantaten. Deze implantaten kunnen echter wonden veroorzaken of worden afgestoten. Enkele maanden geleden kwam het nieuws naar buiten dat een Duitse studente bezig was met de ontwikkeling van een 3D huidprinter voor mensen met brandwonden of huidziekten. Aangezien deze printer huid print met de eigen cellen van de patiënt, zal de huid niet worden afgestoten. Het is de bedoeling dat de 3D-printer de nieuwe huidcellen direct in laagjes op de huid plaatst. Deze zogenaamde laagjestechnologie zorgt ervoor dat de geprinte huidcellen gemakkelijk met de huid kunnen integreren en kan eveneens littekenvorming voorkomen.

3D-geprinte huid voor het testen van cosmetica

Het make-upmerk L’Oréal is in 2013 gestopt met het testen van cosmetica door middel van dierproeven. Enige tijd geleden is het merk de samenwerking aangegaan met 3D-printing bedrijf Organovo om een concept te ontwikkelen voor het printen van levende huid. Nieuwe cosmetica kan dan in het vervolg op deze 3D-geprinte huid worden getest. Op dit moment is nog niet bekend wanneer de eerste testhuid kan worden geprint, maar de samenwerkende bedrijven zijn druk bezig met het onderzoek naar het 3D-printen van levende huid. Als het lukt om met een 3D-printers huidmonsters te maken van levende huid, is dit een ware innovatie voor de cosmeticawereld.

Voor jou interessant