Harddrugs printen met een 3D-printer

3D-printer harddrugs

De komst van nieuwe drugs zal explosief toenemen door de 3D-printer, zo voorspelt het Europees Congres van Verslavingsexperts. De groep kwam bijeen in Breda om de ontwikkelingen rondom harddrugs te bespreken. Door nanotechnologie en 3D-printing kunnen er nieuwe drugs ontwikkeld worden, wat zal leiden tot een vloedgolf aan nieuwe soorten.

Toename aan soorten harddrugs

Tijdens de periode 2005 tot en met 2013 zijn ruim 300 nieuwe harddrugs op de markt gekomen. Het opmerkelijke van deze cijfers is de focus op de laatste 2 jaar. In 2012 werden namelijk 73 nieuwe soorten ontdekt, in 2013 waren dit er zelfs 81.

De Chemputer

De technologie zal ook een impact hebben op dealers, zij kunnen op korte termijn zelf hun drugs ontwerpen met de 3D-printer. Wetenschappers hebben namelijk een printer ontwikkeld die in staat is om medicijnen te ontwerpen. De printer draagt de naam “Chemputer” en is bedoeld voor de gezondheidsindustrie, maar kan dus ook worden ingezet als fabrikant van drugspillen.

Overheid niet voorbereid

Experts verwachten dat de komst van deze ontwikkelingen niet kunnen worden bestrijdt door lokale overheden en justitie, aangezien zij hier niet op zijn voorbereid. Vooral buiten de stedelijke gebieden zullen problemen ontstaan, waarschuwen de experts.