Groot medisch 3D printing evenement in Maastricht

3D geprint hart

In Maastricht vinden op 26 en 27 januari de International 3D Medical Expo en de 3D Printing Conferences plaats. De evenementen richten zich op de ontwikkelingen en kansen binnen de 3D printing sector, met een focus op medische en dentale toepassingen. Op dit moment wordt 3D printing ingezet in een breed scala aan sectoren, zoals de automotive en juwelen industrie. Zo printen architecten vandaag nog 3D modellen van gebouwen, waar het mogelijk wordt om in de toekomst hele huizen te printen.

Rol van 3D printing in de medische sector

De 3D printing sector doorstaat een forse groei, waarbij de medische sector als tweede groeimarkt wordt aangemerkt. Medische professionals, zoals doctoren en tandartsen, kunnen hun werk met 3D printing verrijken. De 3D printer kan worden ingezet om maatwerk te leveren aan patiënten tegen lage kosten. Voorheen lag er een beperking bij het gebruik van materiaal, maar steeds meer printers zijn in staat om met tientallen soorten materiaal te printen.

Medische toepassingen

De huidige toepassingen in de medische sector zijn al enorm divers te noemen. De 3D printer wordt gebruikt voor het maken van protheses, implantaten, gehoorapparaten, rillen en schoenen. Daarnaast kan de printer worden ingezet om instrumenten voor artsen te produceren. Op een veel hoger niveau werken wetenschappers aan nieuwe toepassingen, zoals het printen van bloedvaten, huidweefsel en cellen. Dit kan gaan bijdragen aan de behandeling van mensen met brandwonden, maar ook het testen van cosmetica.

Tractus 3D

Tractus3D: de grootste 3D printer van Europa

Grootste 3D printer van Europa

Tijdens dit evenement laat Tractus3D haar grootste 3D printer zien. De printer is 3,5 meter hoog en is bijzonder door zijn grootte, printsnelheid, resolutie en accuraatheid. De 3D printer is in staat om objecten te printen tot en met 2 meter hoogte en een diameter van 1 meter. Met deze specificaties gaat het om de grootste 3D printer die leverbaar is in Europa. De printer is in staat om levensechte skeletten en botten te printen van mensen en dieren.

De conferenties in Maastricht

De 3D Medical Expo zal fungeren als een podium voor internationale exposanten op zowel medisch als 3D printing vlak. De ontwikkelingen van de sector staan centraal, zo worden er nieuwe printmaterialen en meetapparatuur geïntroduceerd. Voor professionals en studenten met een relevante opleiding is de beurs gratis toegankelijk.

Voor jou interessant