Printen van goud en zilver mogelijk met 3D printing

3D printen goud en zilver

3D-printen van koper en goud kan heel nuttig zijn om op een eenvoudige manier geleidende producten en metalen onderdelen te produceren. Hierbij kun je denken aan koelelementen en onderdelen voor de luchtvaart. Met 3D printing kan dan veel geld worden bespaard. Het is wetenschappers van de Universiteit Twente gelukt om met een grote precisie koper en goud te printen. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Selective laser sintering

Selective laser sintering of lasersintering is een manier om verschillende metalen te printen. Dit wordt al langere tijd gedaan. Via een toevoertafel wordt het metaalpoeder omhoog geduwd en tegelijkertijd zakt het product op een andere tafel naar beneden. Op deze manier wordt het sinterpoeder laag voor laag omgesmolten naar een vast object. Daarna wordt het product verhit tot net onder het smeltpunt van het metaalpoeder.

Nadelen van lasersintering

Er kleven een aantal nadelen aan selective laser sintering. Je hebt namelijk een powder bed nodig om het product op te printen. Verder is het lastig om op deze manier van 3D printing een hoge resolutie te bereiken. De wetenschappers van de Twentse Universiteit zijn er nu echter wel in geslaagd om koper en goud op een hoge resolutie te printen.

Goud en koper smelten tot microdruppels

Goud en koper kunnen wel in hoge resolutie worden geprint door een gepulste laser te focussen op een metaalfilm en het metaalpoeder zo om te smelten naar microdruppels. Deze microdruppels worden vervolgens geconcentreerd neergelegd. Dit kan vele malen achter elkaar worden gedaan, zodat er op hoge resolutie kan worden geprint.

Deze vorm van metaal printen werd al eerder gedaan, maar de wetenschappers van de Universiteit Twente gebruikten hiervoor een hoge laserenergie. Dit zorgt ervoor dat de microdruppels harder inslaan en vervolgens stollen in de vorm van schrijfjes. Het product wordt op deze manier steviger dan wanneer het met een lage laserenergie wordt geprint. Met een lagere laserenergie stollen de druppels als bolletjes, waardoor het eindproduct niet stevig wordt. De universitaire wetenschappers hebben dus een doorbraak bereikt op het gebied van koper en goud printen.

Voor jou interessant