Fablabs overzicht

Bezig met laden van kaart...

Bezig met laden

Hier vind je een overzicht van alle Fablabs in Nederland en België. De fablabs zijn te benaderen voor een cursus in 3D printen, maar fungeren tegelijkertijd als informatiecentrum. Fablab is een erkende community, waarvoor een certificaat is vereist. In vrijwel iedere stad is een Fablab te vinden die je lokaal op weg kan helpen met je 3D printer, of die je kan introduceren in de 3D print technologie. Vaak bestaan fablabs uit meerdere takken, waaronder innovatiecentra.

Wat is een Fablab?

Het fablab is een wereldwijde community bestaande uit Fabrication Laboratories. Deze spreiden zich uit over de hele wereld, met momenteel meer dan 500 fablabs. Het fablab fungeert als openbare digitale werkplaats. Hier kunnen mensen worden uitgenodigd om zelf dingen te maken door middel van diverse technieken. Het doel hiervan is het onderwijzen van consumenten en bedrijven over 3D printing, om zo het belang van deze technologie over te brengen. De fablabs zijn in het bezit van 3D printers van verschillende fabrikanten. Basisproducten die te vinden zijn in een fablab bestaan uit lasersnijders, CNC-frees, 3D printers, foliesnijders en diverse elektronica. In een lab staat technologie centraal en wordt gefocust op het informeren en bedenken van innovaties.

Bakermat van innovatie

De fablabs hebben alles doel om op lokaal niveau innovatie te stimuleren. De vierde industriële revolutie, bestaande uit 3D printing, virtual reality en andere technieken is voor velen onbekend. Dit is dan ook de reden dat de Fablabs lokaal willen informeren over deze technologieën.

Fablabs interieur

Kennisoverdracht

In het Fablab wordt gewerkt aan projecten en innovaties. Het doel hiervan is het delen van kennis en het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Het simpele principe is hetzelfde delen. Zo heeft het delen van een appel weinig toevoeging, ik krijg een appel en jij krijgt een appel. Het delen van kennis werkt anders: als we elkaar een idee vertellen, ontstaan er vanzelf weer meerdere ideeën. Dit is het concept waar Fablab op is gebaseerd.

Bedenker van de Fablabs

Het fablab ontstond als concept in de Verenigde Staten, waar Professor Neil Gershenfeld van het Center for Bits and Atoms een fablab startte. Gershenfeld opende het fablab aan het Massachusetts Insitute of Technology (MIT). Na succesvolle lezingen werd de interesse in fablabs gekweekt, waarna er een internationale community ontstond. Nog steeds staat Gershenfeld aan het voortouw van de 3D printing en vierde industriële revolutie. Hij verwacht dat de fablabs enkel een tussenpositie zijn in een wereld waarin consumenten zelf gaan produceren. In onderstaande video is te zien wat zijn drijfveren en idealen zijn.