Elektrische motor uit een 3D-printer

3D-geprint auto

De 3D-printer werd vroeger enkel gebruikt voor het creëren van dure prototypen. Inmiddels is het mogelijk om een breed scala aan objecten en producten te printen. Doordat er een heuse community is ontstaan worden online duizenden 3D-modellen met gebruikers gedeeld. Dit heeft al een aantal prachtige innovatieve producten voortgebracht zoals wapens, arm- en andere protheses en complexe mechanische uurwerken. De komst van de elektromotor breidt dit lijstje verder uit, het is namelijk gelukt een werkende gelijkstroommotor uit te printen.

Communities zijn tot stand gekomen door 3D-printer websites zoals Shapeways en Thingiverse. Ontwerpers kunnen op deze websites hun ontwerpen uploaden, daarnaast hebben gebruikers de mogelijkheid om modellen te downloaden en bewerken. Deze open-source revolutie heeft geleid tot verbazingwekkende 3D-modellen.

Elektromotor uit de 3D-printer

Op de website Instructables dook er een model op van een werkende motor. Het overgrote deel van de motor wordt geprint, maar er moeten ook andere onderdelen worden toegevoegd halverwege het printen.

De uitvinder van de borstelloze gelijkstroommotor gebruikt een Arduino controller om de motor aan te kunnen sturen. Alle onderdelen komen uit de printer behalve de magneten, magneetspoeldraad en de Hall-effect sensoren. Het ontwerp is opgebouwd uit 4 onderdelen: de onderkant en bovenkant van de behuizing, de rotor en de elektromagneten. De onderdelen zijn tegelijk uit te printen met een 3D-printer. Het proces moet tussendoor onderbroken worden om een aantal componenten toe te voegen, zoals het magneetspoeldraad.

De magneten en sensoren zijn vervolgens eenvoudig te installeren omdat er in het model gedimensioneerde ruimtes zijn aangebracht voor de onderdelen. Het printen stopt net voor de bovenkant van de ruimte, zodat de onderdelen kunnen worden toegevoegd. Daarna kan het printproces worden voortgezet.

Zodra de elektromotor is geprint passen de onderdelen precies in elkaar. Er is echter wel enige kennis en ervaring over algemene machinebouw nodig. Mocht je behoefte hebben om deze elektromotor te printen, dan horen de ontwerpers graag je ervaring op het forum.

Het is echter de vraag of het goedkoper is om de elektromotor uit te printen. Voorlopig zal deze toepassing enkel worden gebruikt door consumenten. Het printen van een elektromotor zal pas rendabel zijn wanneer bedrijven instappen en deze techniek stimuleren.

Voor jou interessant