Eerste 3D print film op het witte doek

3D printing film

Het bedenken en produceren van een film vergt een hoop tijd en inspanning. Het proces van script tot daadwerkelijke film kost is arbeidsintensief. Schrijver van films Charlie Kaufman – bekend van de films ‘Being John Malkovich’ en ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ – heeft met mijn fantasierijke schrijfstijl vaker problemen om zijn ideeën te verfilmen. Dit is dan ook de reden dat hij samenwerkt met regisseur Duke Johnson, om zijn nieuwe film Anomalisa te produceren. De film is gebaseerd op stop-motion met 3D printing modellen.

Met crowdfunding richting de bioscoop

De producenten besloten om de film te promoten en draagvlaak te creëren via het crowdfund platform Kickstarter. Gedurende de campagne haalde ze meer dan 400 duizend dollar op. Het uiteindelijke budget van de film ligt op zo’n 8 miljoen dollar. De stop-motion techniek die wordt gebruikt is bekend van onder andere Wallace & Gromit, maar dit keer met een iets andere insteek. De film heeft namelijk een serieuze achtergrond, waardoor cartoon gezichten van klei niet passen bij de film. Dit is de reden dat er gekozen is voor 3D geprinte figuren. Hiermee hebben de producenten meer mogelijkheden en tegelijkertijd worden kosten bespaard. Voor de filmproductie zijn in totaal 1261 gezichten geprint om alle bewegingen natuurlijk weer te geven.

3D printing film scene

Een scene uit de 3D printing film van Charlie Kaufman

3D printing enige optie voor filmproductie

Regisseur Duke Johnson heeft aangegeven dat 3D printing de enige manier was om deze film tot leven te wekken. De nieuwe mogelijkheden die 3D printers bieden zullen zorgen voor een nieuwe impuls van stop-motion films. De meeste producenten die verantwoordelijk waren voor stop-motion films waren overgestapt naar computeranimaties. Nu het mogelijk wordt om objecten te scannen of ontwerpen, zijn er weer voorstanders van stop-motion. De objecten zijn in allerlei variaties uit te printen. Door 3D printing en computeranimatie te combineren kunnen producenten sneller, eenvoudiger en goedkoper te werk gaan.

Anomalisa binnenkort te zien

De film is binnenkort te zien op het witte doek. Anomalisa is een arthouse film met een serieus verhaal en uiterlijk. Wanneer blijkt dat deze film succesvol is, zullen er meer 3D printing films worden ontwikkeld.

Voor jou interessant