Duurzame kleding geproduceerd met een printer

Kleding 3D printer

Een Amerikaanse start-up heeft een 3D printer ontwikkeld die naadloze kleding kan printen. Dit betekent dat er tijdens de productie een hoop materiaal bespaard kan worden, tegelijkertijd wordt de CO2 uitstoot en het afval vermindert.

Eerste 3D printer voor kleding

Het Amerikaanse start-up bedrijf Electroloom beweert dat dit de eerste 3D printer is die volledig zich richt op kleding. Het apparaat laat gebruikers in 3 simpele stappen naadloze kledingstukken printen. Door middel van innovatieve software (CAD) kan de gebruiker een fysieke mal ontwerpen van bijvoorbeeld aluminium. Vervolgens kan de mal in de 3D printer geplaatst worden. De printer kan het kledingstuk binnen 8 tot 14 uur printen.

Naadloze kleding met minimaal materiaalverbruik

Het resultaat van de technologie: naadloze kleding met minimaal verbruik van materialen. De stof wordt direct op de mal geprint, waardoor er geen onnodige textielresten overblijven. Deze technologie zorgt er tevens voor dat de CO2-voetafdruk van kleding drastisch omlaag kan. Het bedrijf verwacht dat de CO2 uitstoot ingeperkt kan worden omdat er minder transport nodig is, het productieproces kan namelijk op één locatie voltooid worden.

Printer verkeert nog in testfase

Na 1,5 jaar van ontwikkeling is het bedrijf klaar om het eerste prototype te testen. Consumenten en bedrijven die via de website Kickstarter hebben geïnvesteerd in het project kunnen in maart 2016 hun eerste Electroloom shirt verwachten. De eerste versie wordt ontwikkeld door middel van een combinatie van polyester en katoen. Dit mengsel is nog niet wasmachine bestendig. Het bedrijf streeft ernaar om water te gebruiken in plaats van chemicaliën.

Productieproces van de Electroloom

Voor jou interessant