De werking van een 3D-scanner uitgelegd

3D Scanner

De 3D-printer is vaak in het nieuws en nagenoeg iedereen weet tegenwoordig wel wat dit voor apparaat is. Maar wat is een 3D-scanner nu eigenlijk en hoe werkt dit apparaat precies? In dit artikel geeft 3D-printergids hier een duidelijke uitleg over en we laten zien bij welke bedrijven je terecht kunt voor 3D-scanning.

Wat kun je met een 3D-scanner?

Een 3D-scanner heeft eigenlijk wel veel weg van een gewone camera. Net als een fotocamera maakt een 3D laser scanner een beeld van een driedimensionale omgeving. Het verschil is echter dat deze scanner ook de afstand tot elk vastgelegd punt berekent. Dit wordt opgeslagen in de 3D-scan en deze scan kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor een driedimensionale reconstructie in een CAD-programma. Eventueel kan deze constructie later weer worden geprint met een 3D-printer.

Hoe werkt een 3D-scanner?

De werking van een groot aantal 3D-scanners berust op de laser-afstandsmeter. In het apparaat zit een laser die een lichtstraal produceert in een bepaalde richting. Vervolgens meet de 3D laser scanner wat het tijdsverschil is tussen het inschakelen van de lichtstraal en het opvangen van het licht dat wordt teruggekaatst.

Andere 3D-scanners werkt volgens de zogenaamde driehoeksmeting. Deze apparaten produceren eveneens een lichtstraal met een ingebouwde laser, maar hierbij wordt de hoek tussen het licht dat is uitgezonden en het reflecterende licht berekend. Als je een 3D-scan wilt maken op een kleine afstand, kun je het beste een scanner gebruiken die volgens de driehoeksmeting werkt.

Bedrijven die 3D-scanning aanbieden

Er zijn al diverse bedrijven die 3D-scanning aanbieden, zoals Scanprojects, 3DWorks, FlexForm en Geoscan. Daarnaast zijn er ook een aantal organisaties waarbij je jezelf kunt laten scannen met een 3D-scanner. Bij Hema kun je bijvoorbeeld een 3D-scan van jezelf laten maken en hiervan een beeldje laten printen met een 3D-printer. Het scannen duurt slechts enkele seconden en je hebt een prachtig beeldje van jezelf.

Natuurlijk kunnen consumenten ook zelf een 3D-scanner kopen. Er zijn diverse modellen verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Veel scanners zijn tegenwoordig ook al full-color, alleen is het dan nog wachten tot 3D-printers ook in full-color kunnen printen. Op 3D-printergids houden we je hierover de hoogte!

Voor jou interessant