De laatste mode uit de 3D-printer

Chanel 3D printing

Eerder dit jaar is er een 3D-printer ontwikkeld voor het printen van duurzame kleding. Ook is het al enige tijd mogelijk om goud en zilver te printen en zo sieraden te produceren. Grote modemerken kiezen nu ook voor 3D-printing en het duurt niet lang meer voordat de laatste mode wordt geproduceerd met een 3D-printer.

3D-geprint Chanel mantelpakje

Het modemerk Chanel heeft ervoor gekozen om het klassieke, tweedelige mantelpakje dat wereldberoemd is te produceren met een 3D-printer. Het 3D-geprinte ontwerp werd in juli gepresenteerd tijdens de Paris Fashion Week. De kledingstukken uit de couturecollectie voor de winter 2015/2016 zijn gedeeltelijk met behulp van 3D-printing vervaardigd.

De ontwerpen zijn met behulp van een 3D-printer gemaakt van nylon (SLS). Het unieke aan de ontwerpen van Chanel is het feit dat ze niet enkel vervaardigd zijn met een 3D-printer. Nadat de kledingstukken waren geprint, hebben de borduursters van het modemerk er met de hand nog prachtige borduursels en andere details op gemaakt. Zo zijn deze kledingstukken van Chanel een combinatie tussen de moderne 3D-print technologie en de eeuwenoude handwerktechnieken van de borduursters.

3D printer goud

3D-geprinte ringen van goud

Gouden sieraden met de M080

Het printen van gouden en zilveren producten is al enige tijd mogelijk, maar toch is de komst van de M080 3D-printer een grote stap vooruit. Eerder werd er voor het vervaardigen van een gouden juweel met de 3D-printer enkel een 3D-geprinte mal ontworpen waar het goud in werd gegoten. De juwelen die hieruit kwamen waren erg mooi, maar het gehele proces kostte veel tijd. De M080-printer maakt echter gebruik van de printtechniek Direct Metal Laser Sintering (DMLS) en zo kan een gouden juweel in zijn geheel worden geprint.

De eerste serie juwelen die geprint zijn met de M080 zijn ontworpen door de designer Lionel T. Dean. Er zijn overweldigende reacties binnengekomen en veel sieradenmerken zijn enthousiast. De komst van deze 3D-printer zorgt ervoor dat de juwelenbranche een grote stap vooruit kan maken. Nu is enkel nog de vraag welk bekend modemerk de M080-printer als eerste zal inzetten om een mooie, gedetailleerde collectie gouden sieraden te ontwerpen.

3D geprinte sneakers

Nike’s Chief Operational Officer (COO) denkt dat het printen van sneakers een kwestie van tijd is

Nike sneakers thuis printen

Het sportmerk Nike heeft met haar nieuwe schoenencollectie Flyknit bewezen dat het binnenkort ook voor consumenten mogelijk is om thuis sneakers te printen. Voor de schoenen uit deze collectie wordt slechts één ontwerp naar de fabrikant verstuurd en vervolgens worden de schoenen aan de hand van dit ontwerp vervaardigd met één productiemachine.

Eric Sprunk – COO van Nike – zegt dat het slechts een kwestie van tijd is voordat consumenten thuis hun eigen sneakers gaan printen. Hij verwacht dat consumenten in de toekomst op de website van Nike hun eigen sneakers kunnen samenstellen en vervolgens een 3D print ontwerp kunnen aankopen. Hiermee kunnen zij thuis vervolgens hun eigen schoenen printen met een 3D-printer.

Voor jou interessant