Consumenten nemen andere rol aan binnen de economie

3D printen consumenten

De 3D printer technologie wordt steeds toegankelijker, wat gaat leiden tot een shift binnen de economie. Dankzij grote investeringen en crowdfunding acties zijn de printers aanzienlijk goedkoper geworden. Daarnaast delen consumenten vaker 3D modellen via het internet. Binnenkort zullen ook grote bedrijven zich aansluiten bij de 3D printing revolutie. Deze verschuiving zal leiden tot een versterkte positie voor consumenten, die hierdoor zelf kunnen produceren. Dit zal een grote impact hebben op bestaande industriële sectoren en bedrijven.

3D printing mogelijkheden zijn er al

De mogelijkheden voor consumenten liggen er al, echter wordt er nog te weinig gebruik van gemaakt. Kijkend naar de markt ontwikkelingen zit de 3D printing technologie nog steeds in het early adapter stadium. Dit betekent dat er slechts een selecte groep consumenten de 3D printer hebben aangeschaft. Zij bieden hun printer wel aan via het internet, zodat andere consumenten ook terecht kunnen met hun 3D modellen. Voor producenten is het echter oppassen geblazen. Wanneer consumenten bijvoorbeeld zelf speelgoed kunnen printen, zullen de fabrikanten daar al snel last van hebben. Dit geldt ook voor bepaalde auto onderdelen of tandwielen van machines.

Niet alleen marktverlies voor producenten

Producten die worden verkocht dienen ook verpakt te worden. Als producten thuis geprint kunnen worden zijn ook deze verpakkingen overbodig. Analisten verwachten dat de opkomst van de 3D printer zich langzaam gaat opbouwen, waardoor fabrikanten genoeg tijd hebben om de technologie te ontdekken. Door bedrijfsprocessen aan te passen is het mogelijk om te profiteren van de technologie. Zo is Ikea aan het onderzoeken hoe zij consumenten met een 3D printer kunnen ondersteunen. Wanneer je bijvoorbeeld een schroefje kwijt bent hoef je niet meer terug naar de winkel. Via de Ikea website kan je eenvoudig het onderdeel opzoeken en het 3D model via je 3D printer produceren.

Consumenten minder afhankelijk door 3D printer

Waar vroeger de grote producenten het voor het zeggen hadden, kunnen straks consumenten hun eigen producten aanbieden. Dit gebeurt al op selecte websites, waar 3D modellen worden aangeboden tegen een kleine vergoeding. Hierdoor zullen producten van grote fabrikanten overbodig worden en zullen enkel innovatieve concepten blijven bestaan. Natuurlijk kunnen producenten er wel voor kiezen om hun producten ook als 3D model aan te bieden. Zo is er een groeiende groep start-ups die zich bezighoudt met het aanbieden van sieraden voor de 3D printer.

Studenten met 3D printer

Geen logistieke procedures en direct in huis

De voordelen van 3D printing zijn ongekend. Zo heb je het product meteen in huis en zijn er geen logistieke procedures nodig. Dit zal resulteren in minder CO2 uitstoot en een gedecentraliseerde economie, waar iedere consument zelf kan produceren. In het begin stadium kunnen andere consumenten ook de wensen van buurtgenoten in acht nemen. Natuurlijk moet je als consument wel zorgen dat je de gewenste materialen in huis hebt om het printproces te faciliteren. Wanneer de 3D printer gemeengoed wordt zal deze verschuiving versneld plaatsvinden. Volgens analisten wordt de 3D printer nog niet gezien als een noodzakelijk goed, maar dit kan binnen vijf jaar zo veranderd zijn.

Gevolgen voor de arbeidsmarkt

Doordat consumenten zelf kunnen produceren zal er ook een verschuiving plaatsvinden op de arbeidsmarkt. Banen worden overbodig, zoals eerder door een onderzoek van Deloitte werd aangetoond. Het bedrijf verwacht dat er de komende decennia 2 tot 3 miljoen banen (bestaande beroepen) zijn verdwenen in Nederland. Dit is het gevolg van technologische innovatie en robotisering. Door diverse partijen wordt zelfs gesproken over een gegarandeerd basis inkomen voor burgers, zodat deze in hun basisbehoeftes kunnen voorzien.

Voor jou interessant