Chinezen bouwen tien huizen per dag met 3D-printer

3D-printer huis Shanghai

Een Chinees bedrijf in Shanghai is in staat om huizen te printen van gerecycled beton. De huizen kosten nog geen 5,000 dollar per stuk. WinSun Decoration Design Engineering Co kan maar liefst tien complete huizen printen per dag. Het beton wat hier voor nodig is komt van gerecycled bouwmateriaal en industrieel afval. Momenteel is de vraagprijs 4,800 dollar (3,470 euro).

Mega 3D-printer

WinSun print het huis in losse onderdelen met een printer van 32 bij 10 meter en een hoogte van 6 meter. Wanneer het printen is voltooid wordt het huis op locatie in elkaar gezet. Op deze manier kunnen huizen snel, goedkoop en milieuvriendelijk worden gebouwd.

Goed voor de Chinese economie en bevolking

Dit is ideaal voor Chinezen, aangezien het verschil tussen rijk en arm alsmaar groeit en de huisprijs onbetaalbaar wordt voor bepaalde groeperingen. “Dit type 3D-printen is beter voor het milieu en kosten-vriendelijk”, verteld CEO Ma Yihe. Het bedrijf hoopt de efficiëntie nog verder op te schroeven om zo de arme bevolkingslaag in China te kunnen helpen.

Natuurlijk wordt de 3D-print techniek ook door de andere kant van de samenleving benut. WinSun is vorige week benaderd om een complete villa te bouwen met behulp van de 3D-printer.

Het bedrijf hoopt tevens honderden recycle-fabrieken te bouwen die bouwafval kunnen omzetten in ‘inkt’ voor de 3D-printers.


  1. Het zou mooi zijn als straks iedereen de mogelijkheid krijgt zelf een huis te ontwerpen!

    Joop /
  2. […] een eerder artikel schreven we over een bedrijf in Shanghai dat in staat was om huizen te printen met een enorme […]

Het is niet toegestaan om te reageren.

Voor jou interessant