China: het beloofde land voor 3D-printing

3D printing in China

China is een land dat door veel Europeanen gezien wordt als een productieland. Een beeld van steden die volstaan met hoge appartementencomplexen gepaard met smog en ellenlange files is niet onbekend. Om nog maar te zwijgen over het kopiëren van Westerse concepten en producten. Toch weet dit land op het gebied van 3D printing honderden innovatieve concepten te bedenken en creëren. Dit artikel gaat dieper in op de wortels van de 3D printing innovatie.

Groei van het land faciliteren

De exponentiële groei in China is lastig bij te benen. De groeiende vraag naar woonruimte kan op de korte termijn niet meer bediend worden. Daarnaast vraagt de groeiende middenklasse om hoogstaande en betaalbare ziekenhuizen en klinieken. Zo zijn er nog tientallen voorbeelden te noemen van sectoren die de vraag van de consumenten niet meer kunnen verwerken. Hierdoor zijn er innovatieve bedrijven ontstaan die inspringen op de toenemende vraag, resulterend in de hedendaagse concepten.

Huizenmarkt gesteund door 3D printing

De groeiende Chinese bevolking gecombineerd met versnelde urbanisatie vraagt om passende middelen. De Chinese consumenten zijn opzoek naar betaalbare maar tegelijkertijd ook aantrekkelijke woningen. Diverse Chinese bedrijven zijn hierop ingesprongen door speciale 3D printers te ontwikkelen die gebouwen en appartementen kunnen printen. Twee jaar geleden is het eerste concept gepresenteerd en een aantal maanden geleden is zelfs een complete villa geprint. De fabrikanten laten weten dat de Europese kwaliteitsstandaarden worden gehanteerd tijdens het printproces. Niet alleen de kosten van een 3D geprint huis zijn lager, ook het productieproces is aanzienlijk korter. Hierdoor kunnen de bedrijven in korte tijd tientallen huizen fabriceren.

Invloed op de medische sector

Medische ingrepen worden in toenemende mate ondersteund met een 3D printer. Zo worden er lichaamsdelen gescand en geprint voordat een operatie begint, om zo sneller en effectiever te kunnen opereren. De medische toepassingen en innovaties vinden vooral plaats in China. Kijk bijvoorbeeld naar het gebruik van protheses, die door de lage kosten vaker worden toegepast in het land. Hoogstaande 3D prints worden ook gebruikt, zo werd er laatst een complete schedel vervangen met een 3D print supplement. Onderzoekers in China hebben daarnaast levende cellen geprint, waarmee het mogelijk wordt om organen te printen.

3D geprinte schedel

Een Chinese man ontvangt een op maat gemaakte 3D print schedel

Niet alleen hightech oplossingen

Naast alle innovatieve oplossingen die worden bedacht in China, zijn er ook andere bedrijven die zich bezighouden met 3D printing. Het is waar dat de productie van 3D printers grotendeels in China plaatsvindt. Het filament voor de printers wordt daarnaast ook in het land geproduceerd. Hierdoor heeft China ook de internationale markt voor de consumenten 3D printers in handen. Inmiddels zijn er meer dan 100 bedrijven actief bezig met 3D printing en wordt er de komende twee jaar een groei verwacht van 40%.

Scholing over 3D printing technologie

Naast het bedrijfsleven wordt ook de scholing op Chinese middelbare scholen en universiteiten ondersteund met de 3D printer. Het onderwijssysteem wordt aangepast om kinderen op vroege leeftijd kennis te laten maken met opkomende technologieën, waaronder 3D printing. Daarnaast helpt de technologie om creativiteit van de Chinese jeugd te stimuleren. Soortgelijke concepten ontstaan momenteel ook in de Verenigde Staten en Europa, maar daar liggen de projecten nog in de beginfase.

Belang van de Chinese overheid

De Chinese overheid wil doorzetten op 3D printing omdat zij verwachten dat de technologie is toe te passen in talloze sectoren. De overheid is toegewijd aan het investeren in 3D print gerelateerde projecten, zoals een heuse innovatie hub die zich volledig focust op 3D printing. Deze hub ligt vlakbij Changsha en zal functioneren als industriële zone. Allereerst worden er honderd 3D printers in gebruik genomen, maar de overheid hoopt dit aantal tegen 2016 te verdrievoudigen. Andere steden in de regio, zoals Wuhan en Zhuhai, zullen het voorbeeld van Changsha volgen en een 3D printer hub starten.

Voor jou interessant