CES 2016: De 3D printing initiatieven op een rij

3D printing op CES 2016

De grootste consumentenelektronica beurs ter wereld vond afgelopen week plaats in Las Vegas. Op de beurs heeft 3D printing een noemenswaardig aandeel. Je hoeft niet ver te kijken om een 3D printer of 3D geprint object tegen het lijf te lopen. In dit artikel bespreken we de spraakmakende 3D printing initiatieven van de CES 2016.

Een 3D printer die werkt met papier, inkt en lijm

Mcor heeft op de beurs een spraakmakende 3D printer gelanceerd. De Mcro Arke is een 3D printer geschikt voor klaslokalen en kantoren. De printer is in staat om met normaal papier hoogwaardige 3D prints te maken. Zo kan de printer een hogere resolutie printen dan de meeste 2D printers. Het bedrijf wil de printer op de markt brengen voor $5,995.

Printproces van de Mcor Arke

De printer gebruikt mesjes om het papier te snijden en vervolgens te kleuren. Vervolgens wordt het geheel aan elkaar gelijmd om zo een 3D geprint object te leveren. Mcor gelooft dat het gebruik van bestaand papier een enorm voordeel is in de huidige markt. Het bedrijf heeft inmiddels al 2,400 pre-orders ontvangen.

Printen met papier heeft zijn voordelen

Door te printen met papier komen er geen schadelijke stoffen vrij, wat bij diverse soorten filament wel het geval kan zijn. Dit zorgt er ook voor dat er geen speciale ventilatie of afvalverwerking nodig is.

Taiwanees bedrijf wil goedkoopste 3D printer ooit aanbieden

XYZprinting is een bekende speler op het gebied van 3D printing. Ze bieden een goedkope maar degelijke consumenten 3D printer aan. De Da Vinci Mini is op dit moment het goedkoopste model dat wordt aangeboden. Hier wil het bedrijf verandering in brengen. Op de beurs hebben zij een concept geïntroduceerd dat verkocht gaat worden voor slechts $269.

Het bedrijf vindt het belangrijk om 3D printing voor iedereen toegankelijk te maken. Wanneer het aankomt op de ontwikkelde printer, zijn er een aantal aandachtspuntjes. Zo is het printbed klein, waardoor er enkel kleine objecten geprint kunnen worden.

Levensgrote stormtrooper

Het Amerikaanse Anovos heeft een 3D scanner gebruikt om een levensechte stormtrooper te 3D printen. De firma maakt vaker 3D prints voor filmsets en filmfanaten, dit doen ze op maat of in mini-producties. Het model wat te zien is op CES 2016 is enkel een beeld. Echter is het indrukwekkend om de details van het 3D geprinte object te zien.

3D geprinte stormtrooper

Zou het FN-2187 kunnen zijn?

Titanium 3D printers

Naast de consumenten printers die worden aangeboden zijn er ook een hoop high-end printers te bewonderen. Diverse bedrijven werken bijvoorbeeld aan het printen met titanium, roestvrijstaal en nikkel. De 3D printers zijn ontwikkeld om te worden ingezet in sectoren zoals de auto-industrie en de lucht- en ruimtevaart. De printers kunnen ook worden gebruikt om gadgets en elektronica te verrijken en verbeteren. Zo kan de printer helpen met het maken van prototypes om efficiënter te testen.

3D printen met elektronica

Een hoop consumenten gebruiken de 3D printer om onderdelen te printen van elektronica. Vervolgens is het doel om hier een werkend product van te maken. De firma Voxel8 speelt hier handig op in. Zij ontwikkelde een 3D printer die in staat is om elektronica onderdelen en bedrading samen te voegen aan een object. Hierdoor wordt het mogelijk om een complete 3D print te maken van een elektronisch product. Het prototype werd gepresenteerd op CES 2016, maar dient nog verder uitgewerkt te worden.

Voor jou interessant