Binnen vijf jaar eten met 3D-printing

3D-printen van voedsel

Zoals we eerder al vermelden is er binnenkort een conventie in Venlo met betrekking tot het printen van voedsel. Volgens soortgelijke projecten blijkt het printen van 3D-voedsel helemaal niet zo ver weg als verwacht. Zo is de NASA momenteel aan het onderzoeken of de 3D-printer kan worden ingezet voor maaltijden in de ruimte, het zal voornamelijk gaan om pizza’s en soortgelijke deeggerechten. Ook op aarde gaat het niet meer lang duren voordat we onze maaltijd geserveerd krijgen vanuit een 3D-printer.

3D-geprint voedsel uit Eindhoven

De ontwerpster Chloé Rutzerveld uit Eindhoven ontwikkelde met onderzoeksinstituut TNO een speciaal soort gerecht, omschreven als Edible growth. In dit project wordt geprint met verse ingrediënten, echter is de maaltijd niet direct klaar. Er wordt allereerst een eetbaar omhulsel geprint, waar vervolgens diverse zaadjes in worden geprint. Deze zaadjes groeien, waardoor er bijvoorbeeld champignons en kruiden uit het object groeien. Het object kan gekocht worden in de supermarkt, waarna het op het aanrecht gezet kan worden. Binnen een aantal dagen zullen de champignons en kruiden klaar zijn om opgegeten te worden en kan het object worden klaargemaakt.

Korte productieketen voedsel

Door het gebruik van 3D-printing technologie kan de voedselproductieketen flink worden ingekort. Zo hoeven boeren niet meer op het land te werken en zijn er minder grondstoffen nodig, met behulp van 3D-printing wordt verspilling namelijk geminimaliseerd. Doordat er geen transportkosten meer zijn, is deze vorm van produceren ook nog eens minder belastend voor het milieu.

Investeerders gezocht voor 3D-printing voedsel

De implementatie van 3D-printing voedsel is afhankelijk van de interesse die wetenschappers en investeerders hebben. Allereerst moet er bijvoorbeeld een nieuwe techniek ontwikkeld worden die het mogelijk maakt om op grote schaal 3D-printing voedsel te fabriceren. Wanneer de investering rond is, kan het 3D-geprint voedsel al binnen vijf jaar op onze eettafels staan.

Voor jou interessant