Bibliotheken gaan les geven in 3D printing technologie

3D printer bibliotheek

De markt voor 3D printers verandert snel, mede door dalende prijzen en technologische ontwikkelingen. Echter is de technologie voor velen complex, een object uitprinten kan bovendien lang duren. Naast zelf printen kunnen er ook dienstverleners worden ingeschakeld, zoals Shapeways of 3D Hubs. Daar komt nu een nieuwe groep bij: bibliotheken.

Bibliotheek ideale plek voor 3D printers

Het feit dat de bibliotheek kiest voor de aanschaf van 3D printers is niet zo vreemd. Kijkend naar het verleden heeft de bieb altijd de taak gehad om diensten te verlenen die voor het grote publiek te duur zijn, of simpelweg niet interessant genoeg. Boeken worden immers vaak één keer gelezen en daarna opgeborgen. Daarnaast biedt de bibliotheek printers aan voor mensen die thuis geen printer hebben. Dit kan het geval zijn wanneer je slechts een paar pagina’s per jaar moet printen. Sinds een lange periode zijn er ook gratis computers en internet te vinden in de bieb, dit aanbod wordt nu uitgebreid met de 3D printing technologie.

Universiteit bibliotheken in de VS

Amerikaanse bibliotheken kozen al eerder voor het aanbieden van 3D printers. Universiteiten in het land schaffen massaal 3D printers aan om studenten te onderwijzen. Op de universiteit is de bibliotheek de plek met de ruimste openingstijden, waardoor het uitermate geschikt is om daar de 3D printers te plaatsen. Kijkend naar de Nederlandse universiteiten wordt de technologie ook aangeschaft door technische scholen, waaronder TU Delft en TU Eindhoven. Naast de universiteit bibliotheken zijn er ook lokale bibliotheken die deze technologie aanbieden.

3D printers bibliotheek Helsinki

3D printers in de openbare bibliotheek van Helsinki

Subsidie beschikbaar voor 3D printers in de bieb

Lokale Nederlandse bibliotheken kunnen via een subsidieaanvraag budget ontvangen om 3D printers aan te schaffen. Diverse bibliotheken hebben al gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Het maatschappelijk belang speelt een grote rol bij de aanschaf van deze technologie, mede omdat het een enorme impact gaat hebben op de economie. Naast het aanbieden van 3D printers wordt er ook les gegeven. Hiervoor worden speciale BiblioLabs gecreëerd waar je diverse printers kunt bekijken en zelf kan 3D printen. Het stoffige bibliotheek imago wordt hiermee compleet weggevaagd. De bieb is in opmars om een ontmoetingsplek te worden waar technologische innovatie wordt bestudeerd.

Voor jou interessant