Bekken en nieuwe aorta door 3D-printer

3D-geprinte aorta

Dat 3D-printers de laatste tijd ook in de medische wereld worden gebruikt is wel bekend. Zo worden er kleine botten gemaakt voor bijvoorbeeld in de handen of voeten. In China is er een dokter aan de slag gegaan met een patiënt die erg veel pijn in zijn bekken had. Dokter Lele Dong besloot om voor de 65-jarige man nieuwe bekken te maken. Dit werd niet gedaan op de traditionele manier, maar met behulp van een 3D-printer. De bekken konden door middel van de printer erg nauwkeurig gemaakt worden.

De pijn in de bekken van de man werd veroorzaakt door een vrij grote tumor die zelfs delen van de botten had weg gegeten. Eerder vertelde artsen hem dat het om een cyste ging en dit na verloop van tijd wel zou verdwijnen. Er ontstond veel druk in de omliggende spieren waardoor de pijn ondragelijk werd. Dokter Lele Dong besloot om nieuwe bekken te printen voor deze man. Door gebruik te maken van een 3D-printer konden de bekken eenvoudig in elke vorm gemaakt worden. Ook ontstaan hierdoor geen menselijke fouten en de bekken pasten dan ook fantastisch.

Prothese was binnen vier uur geprint

Het printen van een model duurt vaak erg lang, maar binnen een mum van tijd kon de patiënt gebruik maken van zijn nieuwe bekken. In totaal duurde het vier uur voordat het hele ‘bottenstelsel’ geprint was. Het nieuwe aangepaste titanium deel zorgt er nu voor dat de patiënt weer vrolijk door het leven gaat. Zoals het er nu naar uitziet verloopt het herstel voorspoedig en lijkt de operatie succesvol geweest te zijn. Uit dit resultaat kunnen we concluderen dat er in de nabije toekomst wellicht nog meer botten worden gemaakt met behulp van een 3D-printer.

Niet alleen de komst van 3D-printers heeft ervoor gezorgd dat er meer patiënten geholpen kunnen worden, maar ook de denkwijze van de artsen is veranderd. Door de technologische groei is er veel meer mogelijk op het gebied van zorg.

Aorta operatie met hulp van 3D-printer

Het produceren van nieuwe bekken is een kunst op zichzelf, maar tegenwoordig zijn de mogelijkheden ontoereikend. Zo heeft een 17-jarig meisje zelfs een aorta operatie ondergaan door het hart eerst te printen. Ariana had last van hardruis en door haar actieve leven had ze hier nogal eens last van. Na meer onderzoek bleek dat het meisje een vervormde aorta bocht had wat zeer ernstige gevolgen met zich mee kan brengen.

De artsen besloten om het hart en de aorta te laten 3D-printen om het nader te onderzoeken. Verschillende scans van het hart werden gemaakt om deze zo goed mogelijk in beeld te krijgen. Het hart kon zo omgezet worden naar 3D-model en vervolgens uitgeprint worden. Volgens Dokter Turner is het gebruik van 3D-printers noodzakelijk geworden in de medische wereld. Doordat het hart van Ariana uitgeprint kon worden, kon hij sneller zien waar de fout zat. Van een filmpje is het vaak lastig te zien waar de fout ligt. Dokter Turner hoopt dat artsen in de toekomst vaker gebruik gaan maken van een 3D-printer om zo sneller tot een conclusie te komen.

Voor jou interessant