Banenmarkt van de toekomst

Banenmarkt 3D printing

De banenmarkt gaat drastisch veranderen in de komende decennia. Hogescholen en universiteiten proberen steeds beter in te spelen op deze ontwikkelingen. Daarnaast zijn andere scholen ook zoekende naar passende opties om jongeren te scholen. Door de snelgroeiende technologische ontwikkelingen is het lastig in te schatten waar later de banen te vinden zijn.

Banenkansen 3D printing

Kijkend naar de 3D printing technologie zijn mening economen het erover eens: dit wordt een groeimarkt. De technologie wordt momenteel gebruikt door hobbyisten en bedrijven, maar dit zal snel veranderen. Door innovaties en het goedkoper worden van 3D printers, zal het aantal consumenten met een 3D printer fors toenemen. De grote stap moet nog worden gemaakt, dit dient te worden gefaciliteerd door grote bedrijven.

Ondernemen met de 3D printer

Wanneer de 3D modellen van producten eenvoudig en snel geprint kunnen worden, zullen meer consumenten het nut inzien van de 3D printer. Daarnaast is het vanzelfsprekend een manier om zelf te produceren. Zelf producten maken, en vervolgens aan bieden via (bijvoorbeeld) het internet. Dit is een lucratieve manier van ondernemen, aangezien je geen inventaris hebt en online kan verkopen. De drempel om deze stap te nemen is dan ook laag.

3D model ontwerper

Kijkend naar baankansen in de 3D printing sector is de 3D model ontwerper een belangrijke baan. Waar strakjes een hoop mensen kunnen 3D printen, zal het een specialisatie zijn om goede 3D modellen te ontwerpen. Studies voor dergelijke functies worden al gegeven op zowel hbo als universitair niveau.

Mogelijkheden in specialismen

De 3D printer wordt ook toegepast in andere sectoren. Denk bijvoorbeeld aan metaalproductie en de gezondheidszorg. Specialisten zoals artsen zullen niet allemaal in staat zijn om toepassingen te kunnen 3D printen. Vandaar dat er ook in deze sectoren 3D printing specialisten nodig zijn om de groei te faciliteren.

Blijf jezelf bijscholen

Voor de huidige arbeidsmarkt is het belangrijk om bij te blijven scholen. Dit is voor zowel jong als oud relevant om mee te blijven doen. Dit omvat zowel professionele als persoonlijke bijscholing. Goede voorbeelden van aanbieders zijn bijvoorbeeld LOI en de Open Universiteit. Hier kan je zelf een interessevlak kiezen om je in te verdiepen. Wanneer het aankomt op nieuwe technologieën zijn er ook studies en cursussen.

Voor jou interessant